Az első otthonunk


Az életkor nem mindig az évek számától függ. Tudjuk, léteznek öreges fiatalok és fiatalos öregek, s ez elsősorban a mentalitás, lelki érettség, az ember természetének függvénye. A lakáskörnyezet kialakításánál az említettek is közrejátszanak, de azért vannak az életkortól függő, általánosan megszívlelendő szempontok is. A fejlődés egyik leglényegesebb – az életmódban is jelentkező – kritériuma a nyitottság, ami képessé tesz minden új befogadására, a változtatásra.

A lakás és a berendezés szempontjából ez azt jelenti, hogy egy fiatal, akár társával, akár egyedül rendezi be lakását, ne akarja azt kompletté, véglegessé tenni. Bármilyen kicsi is a rendelkezésére álló hely, igyekezzen azt a legfontosabb funkciók (úgymint alvás, étkezés, tisztálkodás) számára alkalmassá tenni, de ezen túlmenően a lakás egészét hagyja minél üregesebben, levegősebben.


Próbáld ki önmagad!
Első lakásában többnyire mindenki önmagát szeretné megvalósítani, gyakorta ez az új dolgok kipróbálását, az eddigi körülmények felrúgását, „polgárpukkasztást”, egyes esetekben kamaszos lázadást is jelenthet a szülői házzal szemben. Merjük vállalni ezt a másságot, s ne csak viselkedésben, öltözködésben, hanem közvetlen környezetünk berendezésében és változtatásában is.

Ugyanakkor gondoljunk arra is, hogy egy társkapcsolat alakulása, új munkakörülmények, a barátok jelenléte, az érdeklődési kör formálódása, az újonnan szerzett tárgyak, a bekövetkező családalapítás, ezek mind mind hatással lesznek majd életmódunkra. Ha azt szeretnénk, hogy lakásunk ne tartson vissza, ne kössön meg bennünket, ne váljunk már fiatalon környezetünk rabjává, akkor a legfontosabb szempont az, hogy otthonunkat ne alakítsuk ki végleges anyagokkal, időtálló, komplett berendezéssel. Ha módunkban áll, hagyjuk meg a lehetőségét akár az építészeti átalakításoknak is. Ez vonatkozik arra az esetre is, ha hosszabb távon új, nagyobb lakásba szándékozunk költözni.
Gyakorlati tanácsok

A fiatalok lakásának legnagyobb erénye az ötletesség, az egyszerű, olcsó anyagok használata, a színek bátor kipróbálása. Minden elhelyezett tárgy, bútor, eszköz – legyen a szívünkhöz közelálló gyermekjáték, nagyszülőktől örökölt fotel, vagy féltve őrzött kerékpár – megfér egy fedél alatt, egyszersmind jelzi, mi tetszik, mi az, ami fontos nekünk. Minden korosztálynál, természetesen így a fiataloknál is lényeges, hogy az alapvető bútordarabok testalkatuknak megfelelőek, kényelmesek legyenek, és elhelyezésük is célszerűen történjen.

Az ágy kezdetben lehet akár padlóra vagy egy dobogóra fektetett habszivacs matrac (10 cm vastag, páragátló védőhuzattal), de semmiképpen ne használjunk állandó fekhelyként olyan kihúzható kanapét, amelynek matraca több részből áll, és nincsen alatta összefüggő, sima felület. A legegészségesebbek a különböző keménységű epeda (rugósbetét) vagy biomatracok. Az ágy elhelyezésénél a funkcionális és esztétikai szempontok mellett egyre gyakoribb a radiesztézia szempontjainak figyelembevétele is. (A vízerek és egyéb sugárzások hatása.) Fontos a megfelelő magasságú étkezőasztal vagy pult, a hozzá illő magasságú étkezőszékekkel (asztallap és szék ülőmagassága között 27-29 cm), a kényelmes munkaasztal és a gerincet jól megtámasztó munkaszék.

Pihenő-társalgó bútorként akár a földre dobott, színes párnák is megfelelnek, hisz fiatal korban nem jelent problémát a földről vagy egy alacsony, puha rugózású fotelből sem a felemelkedés. Praktikus, ha a lakás könnyen és egyszerűen tisztán tartható.


Légy szabad!
A szabad hely, a tér, a levegősség érzete fontosabb, mint a szép berendezés, vagy akár a tárgyak felhalmozása és megmutatása. Jó, ha helyet hagyunk egy-egy új bútordarab, vagy más jellegű holmi befogadására.
Folyamatosan felfrissíthetjük a lakást textíliákkal, könnyű függönyökkel, lazán a fotelre tekert bútorhuzattal. Dekorálhatjuk egy utazás során éppen összegyűjtött kövekkel, kagylókkal, szárított növényekkel, egy-egy nekünk megtetsző emléktárggyal, képpel, fotóval. A lényeg, hogy ne gondoljuk azt, mindez örökké így marad. Éppen a kötetlenségen keresztül fog kiformálódni a saját ízlésünk, alakul lépésről-lépésre környezetünk és alakulunk ki magunk is. Hagyjuk ezt a kölcsönhatást szabadon működni, és ezáltal egyre határozottabban fogjuk érezni, melyek azok a bútorok, tárgyak, dekorációk, színek és anyagok, amelyek minden nagytakarítás után megmaradnak. Ezek válnak majd maradandó értékké, és hozzásegítenek minket ahhoz, hogy a későbbiekben nagyobb biztonsággal találjunk rá a saját egyéniségünkhöz illő, már megállapodottabb lakásunkra, illetve annak berendezésére.
Fecsegő otthonok – Az életkor és a lakás

Amikor átlépjük a küszöböt, többnyire megérint bennünket a lakás légköre, ami csaknem mindenhol más és más. Ez a légkör a lakás jellegéből, berendezéséből, stílusából, az ott található tárgyakból, anyagokból, színekből tevődik össze – mindezeken túlmenően pedig a benne élők kisugárzásából. Ezért nem lehet soha személyes egy kiállítási enteriőr, szállodai szoba vagy színpadi díszletkép, szemben egy élő, naponta használt lakással. Az utóbbiban általában megállapítható, hogy egyedülálló ember, nő vagy férfi, házaspár, gyermekes család vagy több generáció lakja-e, továbbá milyen a család társadalmi hovatartozása, foglalkozásuk jellege, kulturális szintjük, ízlésviláguk.
A lakás utalhat a karakterre, az életmódra, az anyagi helyzetre, az érdeklődési körre. Mindezek mellett a legtöbb otthonról az első benyomás alapján megmondható, hogy falai között fiatalok, középkorúak vagy öregek élnek-e.
www.rs.hu