Az első otthon – A fiatalság és a lakás


Belső árnyékolók

Lakásunknak alapvető meghatározója a fény, a napsugár, de az időjárástól egyre inkább függetlenedő, felgyorsult életritmusunk megkívánja, hogy mi döntsük el, beengedjük-e az éltető nagyfényt, vagy sem. A betűző nap elleni védelem mellett a belső árnyékolók szerepe többféle lehet: meghatározhatják a helyiség intimitását, hangulatát, a védettség érzetét nyújtják. Anyaguk, szerkezetük, működésük szerint sokfélék lehetnek: egy- vagy kétrétegű, elhúzható függönyök, ferde üvegfelületekre használható függönyök, szalagfüggönyök, leereszthető, illetve felhúzható, gördülő vászonredőnyök, fém- és műanyag zsalugáterek, reluxák, farendőnyök, papíranyagú árnyékolók és spaletták. Mi most a legérdekesebb megoldásokat gyűjtöttük össze.

Mediterrán könnyedséggel

Gyakran használatos, sokféleképpen értelmezett jelző lett mára a mediterrános. Van, aki élénk színvilágot, antikolt falfelületeket, rusztikus kő- illetve kerámiaburkolatokat ért alatta, más a kovácsoltvas bútorokban találja meg a jellegzetességét, és olyan is akad, aki egész egyszerűen a délvidék könnyedségét, meleg hangulatát visszaadó enteriőrökre alkalmazza. S hogy miért fordul elő oly sokszor? Mert már hosszú évek óta töretlenül népszerű lakberendezési stílus ez, amely tág teret enged az egyéniség kibontakozására. S a sok természetes anyag, a nyár színei miatt harmóniát, melegséget, otthonosságot sugall.
Bejárat a Feng Shui szerint

A kapuk és az ajtók mára elveszítették szakrális jelentőségüket. Őseink jól tudták, hogy mindaz, amit átengednek a küszöbön, jelentősen befolyásolja – kedvező vagy kedvezőtlen formában – a sorsukat. Így nyer értelmet a kidolgozott szimbolikájú székely kapu vagy a bajáratokat őrző állatfigurák fontossága. A lakásunk, az otthonunk vagy a munkahelyünk főbejárati ajtaja éppen ezért nem elhanyagolható tényezője Életünknek.

Átváltozás

Ha nincs pontos elképzelésünk leendő otthonunkról, könnyen összezavarodhatunk a magazinokban látható különféle lakóterek között. Nagy a kísértés, hogy lemásoljuk egyiket-másikat, csakhogy így nem vesszük figyelembe saját igényeinket és ízlésünket. Válasszuk ki a nekünk tetsző részleteket, egy-egy bútort, képet, kedvenc színeinket. Vegyük számba azokat a dolgokat, melyek kellemessé teszik az életet számunkra: zene, virágok, könyvek, kényelmes bútorok…

Végül gondoljuk át mennyi időt töltünk, és mivel foglalatoskodunk otthon. Ha összeáll a kép, megtervezhetjük lakásunk gazdaságos felosztását. S ha tudjuk, melyik stílus áll közel hozzánk, elkezdhetjük a munkát. Lehet, hogy elegendő egy kisebb változtatás, de az is elképzelhető, hogy nagyobb átalakítás árán érjük el célunkat. Hálónk általában kisebb alapterületű. De ha lehetséges, érdemes nagyobb teret szánni rá. Hiszen egy franciaágy mintegy 160*180*200 cm. Három oldalán közlekedőhelyet kell hagyni, jó esetben 90-100 cm-t. Ez már 380*300 méter, és akkor még nem terveztünk gardróbot, fésülködőasztalt, olvasósarkot.
Komód

Már egy-egy bútordarab megváltoztatásával is látványos eredményt érhetünk el. Sok lakásban megtalálható bútor a komód. Praktikussága abból ered, hogy egyaránt alkalmas kisebb ruhadarabok tárolására a hálószobában, de fiókjaiban könnyedén elrejthetjük apró tárgyainkat akár a nappaliban is. Mérete alkalmassá teszi, hogy a tetejére dísztárgyakat, tükröt, növényeket helyezzünk, hangulatos sarkot teremtve ezáltal.
Fogas és szobainas

Az állófogasok, a szobainas önálló bútorként jelennek meg a lakásban, de a fali fogasokat, akasztókat kiegészítőként is alkalmazhatjuk, nem csak falra, de szekrényoldalra vagy ajtóra erősítve is.

Egy szép vonalú fogas élénkítheti a szobát, a ráakasztott ruhadarab vagy táska belakottá teszi a helyiséget. Vigyázzunk azonban, ne legyen belőlük túl sok, mert az rendetlenségérzetet kelt. Fogasokra szükség van az előszobában, de használunk különböző akasztókat a gyerekszobákban, ahol a táskáknak, játékoknak, egy-egy ruhadarabnak kell helyet találni. A hálóban üde színfolt lehet a szobainas, amelyen az éppen levetett, vagy másnapra előkészített ruhát, a kivasalt inget, blúzt tároljuk rövid ideig. Dekoratív darabokból válogattunk az itt következő összeállításban.

Virágtartók

Akár társasházi lakásban, akár családi házban lakunk, szeretjük, ha a természet a szobában is jelen van. A virágok frissességet, elevenséget hoznak otthonunkba, kellemes levegőt, megfelelő páratartalmat biztosítanak és – nem utolsósorban – gyönyörködtetnek. De ahhoz, hogy a növények is jól érezzék magukat, és a látvány is szép és rendezett legyen, meg kell terveznünk a helyüket, meg kell találnunk tartásukra a legmegfelelőbb bútort. Erre szolgálunk most néhány ötlettel.
Előszobafalak

Az előszobát a lakás kapujának is nevezik. Berendezése, színei, fényei a lakás hangulatáról árulkodnak. Bérházi lakásokban gyakran egy hosszú folyosó, panellakásokban egy szűk zug, sok ajtóval, kevés falfelülettel. Ahol helyet kell szorítani a kabátoknak, cipőknek, táskának, apró tárgyaknak. Nem árt, ha egy tükör is segíti az indulás előtti öltözködést. Ma már sokféle előszobafal közül válogathatunk. A legfontosabb, hogy az alapkomfortot biztosítsuk:
- legyen kabátakasztó (fogas vagy vállfás), kalaptartó, cipősszekrény és egy tükör
- ha igényesebbek vagyunk, legyen a bútorok között lerakópolc, esernyőtartó és az öltözködéshez valamilyen ülőbútor
- gondoljunk a gyerekekre, és legyen az ő magasságuknak megfelelő fogas is
- praktikus a bejárati ajtó mellett elhelyezett kulcstartó és a különféle emlékeztető táblák
-ha a telefont is itt akarjuk elhelyezni, a kis asztalt vagy polcot ülőbútorral is célszerű kiegészíteni.

Fonott bútorok

Régebben a fonott bútorokat csak kertben, teraszon használták, manapság azonban már egyre többször látjuk belső terekben is. Könnyedsége, szépsége és formai gazdagsága mindenféle stílushoz alkalmazkodik. Alapanyaga nád, vessző, különféle tengeri füvek és a rattan. Ez utóbbi liánszerű, gyorsan növő, erős rostszálú pálmaféle, amely Indonézia és Malajzia forró, páradús őserdeiben terem. Kör keresztmetszetű, átmérője néhány millimétertől húsz centiméterig változhat. Hő hatására könnyen hajlítható, megmunkálható. A törzsből a bútor teherviselő szerkezete készül, a vékonyabb, hajlékonyabb belső szál, a pedding, fonatok, kosarak, szőnyegek alapanyaga. A jó minőségű rattanbútor, melynek kötései bőrből készülnek, a mi szárazabb klímánkat is jól viseli.

www.rs.hu