Az ideális munkaszék


Ülés közben azonban a csigolyák közötti porcok kétszer akkora terhelésnek vannak kitéve, mint álló helyzetben, a számítógép billentyűzete mellett pedig egy plusz izomfeszültség is jelentkezik, amely négyszer akkora, mint szimpla ülő testhelyzetben.

Egészségvédő kényelem

Az irodai munka egyik legnagyobb problémája, hogy nap nap után órákat kell egy helyben ülni. Ülés közben azonban a csigolyák közötti porcok kétszer akkora terhelésnek vannak kitéve, mint álló helyzetben, a számítógép billentyűzete mellett pedig egy plusz izomfeszültség is jelentkezik, amely négyszer akkora, mint szimpla ülő testhelyzetben. A legfrissebb felmérések szerint a foglalkoztatottak kétharmada helytelen testtartással, görnyedt háttal ül. A következmények: hát- és fejfájás, izomfeszültség, izomgörcsök, sőt, emésztési és légzési panaszok. Mindezek következtében csökken az aktivitás, rossz lesz a közérzet, ami miatt alacsonyabb lesz a teljesítmény is.

A megoldást a szaknyelven dinamikus ülésnek nevezett testhelyzet adja: ez azt jelenti, hogy az ülőalkalmatosság lehetővé teszi a testhelyzet megváltoztatását ülés közben. A jó munkaszéknek tehát anatómiailag helyesen tervezett ülőlapja és háttámlája van, vagyis ergonomikus párnázás található rajta, amely egyrészről a medencét, másrészről a deréktáji gerincrészt támasztja meg.
 

Miközben támaszt nyújt a hátnak, engedi, hogy a test előre és hátra mozogjon. Az ülőfelület és a háttámla egyidejűleg, egymással szinkronban mozgatható (ezt hívják szinkronmechanikának), a magasság gázlifttel állítható, így csökken a gerincre eső terhelés. Nem hátrány, ha állítható karfával rendelkezik. Egyes típusoknál ezek a függőleges és vízszintes irányokon kívül vízszintes szögben is elfordíthatók, így a számítógépen végzett munkát jelentősen megkönnyítik, hiszen gépeléskor az egész alkar alá van támasztva. További előny, ha könnyen, de stabilan gurul (a legjobb, ha öt görgőn), hiszen így felállás nélkül lehet vele elérni a karnyújtásnyi távolságon kívül lévő dolgokat. A megfelelően erős felépítés, a strapabíró, de esztétikailag is megfelelő textília vagy bőr sem elhanyagolandó részlet.
Ez az a bútor, amin nem érdemes spórolni, hisz az egészségünkről van szó. A munkaszékek sok mindenben különböznek a hagyományos daraboktól. Fő követelményük a kényelem és az egészséges testtartás biztosítása. Egy ergonómiai szempontok szerint kialakított szék pluszköltsége csupán húsz–negyven százalékkal magasabb, mint a tömegcikké, de ezek megfelelően komfortosak, és hatással vannak a munkavégzés hatékonyságára (léteznek persze különleges tervezésű, egyedi munkaszékek meglehetősen borsos áron, de nem feltétlenül ezeket kell választani). Megéri tehát némi pénzt és időt áldozni a megfelelő székekre. Kisebb létszámú munkahelyek, de különösen vezetői székek vásárlása esetén feltétlenül ajánlott, hogy személyesen próbálják ki a mintadarabot, hiszen mindenkinek más a magassága, testfelépítése, így mindenkinek más és más lehet az ideális munkaszék.