Az én otthonom, az én választásom!


Ahhoz, hogy a mi igényeinknek megfelelő otthont alakítsunk ki sok mindent át kell gondolnunk, esetenként nem árt szakember segítségét is igénybe venni. Első lépésként vegyük számba, hányan fognak élni a lakásban, milyen az életritmusuk, milyen hobbijaik vannak, dolgoznak, tanulnak-e otthon, szeretnek-e főzni, fogadnak-e vendégeket, mennyi ruhájuk, könyvük, lemezük, egyéb holmijuk van – a sort hosszan lehetne folytatni.
  Mivel általában kevesebb a hely, mint amennyire szükségünk lenne, megeshet, hogy sorrendet kell felállítani. El kell dönteni például, hogy a kényelmes, stabil franciaágy a fontosabb, vagy a járható gardrób. Meg kell határozni, melyik helyiség milyen tevékenységre szolgál majd, figyelembe véve a fényviszonyokat, a megközelíthetőséget. Ha már teljesen tisztában vagyunk igényeinkkel, elvárásainkkal, el kell döntenünk, milyen stílusban szeretnénk berendezni otthonunkat. Itt sem árt alaposan több szempontot átgondolni.


Lehet, hogy rajongunk a napjainkban divatos minimálért, de közben rendetlenek vagyunk, vagy éppen két kisgyerekkel élünk együtt. Ebben az esetben nem éppen ez az optimális választás, a minimál ugyanis csak akkor stílusos, ha nem rontják el az összképet a szanaszét hagyott ruhák vagy játékok.

Az sem biztos, hogy az éppen legdivatosabb stílus lesz a megfelelő, ne feledjük, választásunk általában több évre szól. Tetszeni fognak a mediterrán narancs, terrakotta, zöld és földszínek akkor is, ha már más lesz trendi? Ha eldöntöttük a fő irányt, válasszunk alapanyagokat. Ezt nagyban meghatározza a stílus, egy modern lakásban például a fém és az üveg, egy romantikus otthonban a fa jellemző. Arra azonban ügyeljünk, hogy egyik anyag se uralkodjon el, tartsunk egyensúlyt. Ezután következnek a színek, amelyek nagyon fontosak, hiszen amellett, hogy hatással vannak hangulatunkra, lelkiállapotunkra, optikailag megváltoztathatják a teret. Például a hideg, világos színek távolabbinak, a meleg, sötét árnyalatok közelebbinek láttatják a falat. A fehér tisztaságérzetet kelt, a sárga felvidít, a narancs, a vörös melegséget sugároz, a barna és a kék megnyugtat, a zöld pihentet.

 A színek kiválasztása után keressük és vegyük meg a nagyobb bútorokat, textíliákat, és rendezzük el őket a lakásban, figyelembe véve a legfontosabb ergonómiai szempontokat. Ez tulajdonképpen annyit jelent, hogy mindennek elegendő helyet kell hagyni, és mindennek a lakók méreteihez, mozdulataihoz kell igazodni. A végére hagyjuk a berendezéshez fontos apróbb bútorokat, kiegészítőket. 
 Bútorokat nagy választékban az RS Bútoráruházakban talál.
www.rs.hu