Fenyőbútorok, mert a legjobban ezeket kedveljük!

Talán azért is van ez így, mert segítségükkel könnyen teremthetünk harmóniát otthonunkban. Jól variálhatók például rattanbútorokkal, textilekkel, a kiegészítők lecserélésével pedig könnyen újjávarázsolhatjuk otthonunkat anélkül, hogy új bútorokat vennénk.


Fontos tudni, hogy ezek a bútorok tömör fából készülnek (tehát nem különböző furnérozott bútorlapokból). Ez azt jelenti, hogy a fa továbbra is változik, meleg, barátságos natúr színe például az idő előrehaladtával egyre sötétebb lesz. Így mind hangsúlyosabbá válik természetes erezete, mintázata, amely a bútor egyediségét adja. A fenyőbútorokat általában lakkréteggel látják el – ez hagyja lélegezni a fát, nem gátolja a természetes sötétedést sem, viszont megóvja a szennyeződésektől. A fa ugyanis porózus, a por, a folyadékok (kávé, tea) eltávolíthatatlanul beivódnak, ha nincs a fán védő lakkréteg. Ezért az esetleg kezeletlenül vásárolt fenyőbútorokat mindenképpen el kell látni valamilyen védőréteggel, legyen az matt vagy fényes – ez már csak ízlés kérdése. A bátrabbak a kezeletlen fát különböző színű pácokkal (zöld, kék, bordó, cseresznye) tehetik még vidámabbá, egyedibbé. A kezelt bútorokat puha törlőruhával, esetleg méhviasz tartalmú bútorápolóval tisztítsuk, kerüljük a vizet, a tisztítószereket.További fontos tudnivaló, hogy a fenyőbútorokat, különösen a kisebb darabokat gyakran nem lapraszerelten, hanem stabil, összeszerelt állapotban vihetjük haza a boltokból, így otthon már nem kell bajlódnunk az összeállítással. Hazaszállítás után azonnal birtokba vehetjük bútorunkat, és gyönyörködhetünk természetes szépségében.


Egyszerű, könnyed eleganciája miatt manapság egyre népszerűbb a skandináv stílus, ennek melegségét, harmóniáját a fenyőbútorok utánozhatatlan látványával is elő lehet varázsolni a lakás bármely részében. Nemcsak az egyes helyiségek méreteihez szabható szekrények, polcok, komódok, tárolórendszerek készülnek fenyőfából, de kárpitosbútorok is. Így akár a nappaliba szeretnénk egy-két könnyed, elegáns fotelt, kanapét, akár a hálószobába keresünk egy kényelmes ágyat, nyugodtan válogathatunk a fenyőbútorok között. Ezeket általában gazdag szövetválasztékkal kínálják, így biztos, hogy bármilyen színvilágú lakásba találunk megfelelőt.


Nagy előnyük, hogy jól kombinálhatók egymással, a később vett darabok is jól illeszkednek a már meglévőkhöz, hiszen alapanyaguk ugyanaz: fenyőfa. Könnyen mozgathatóak, a polc- és tárolórendszerek általában elemesek, így egy-egy új darabbal bármikor bővíthetjük, átalakíthatjuk a berendezést. Rendkívül gazdag a választék, a gyerek- és ifjúsági bútoroktól kezdve a nappaliba, a háló- és dolgozószobába való elemektől az előszobafalakig minden kapható.


Különösen ajánlott ez a bútortípus gyerekek, tinik szobájába. Egyrészt, mert a kicsiknek fontos a megnyugtató, természetes környezet, amelyben jól érezhetik magukat akár játszanak, akár tanulnak. Másrészt gyorsan nőnek, és egyre több tárolóhelyre, egyre nagyobb ágyra, íróasztalra van szükségük, ennek az elvárásnak pedig az elemes, jól variálható és bővíthető fenyőbútorok megfelelnek. Tökéletes példa erre a kis helyigényű, jól kihasználható, emelt (galériás) ágy, amely alá praktikusan be lehet rendezni egy kisebb tanulószobát, az igényeknek megfelelő tárolóhely-kombinációt, vagy akár játszósarkot is.
Harmadrészt az egyszerű, letisztult formavilágú bútorok jó háttérként szolgálnak a gyorsan változó ízlésű kamaszok újabb és újabb díszítési ötleteihez. Kamaszkorú gyermekünket hagyjuk, hogy saját maga alakítsa ki környezetét, ezért vele együtt rendezzük be a gyermekbirodalmat.

www.rs.hu