A gyerekszoba sokoldalúsága


Átváltozás

Ez a hálószoba a munka- és dolgozószoba, a játszás, tanulás helye, valamint a szórakozás és a barátokkal való együttlété. Igen sok tevékenységnek kell helyet szorítani egy aránylag kis alapterületen. Ahogy cseperedik a gyerek, úgy változnak az igényei. Kinövi kisiskolás íróasztalát, kis rajztábláját és építőkocka helyett számítógépasztal kell neki.

Az íróasztalhoz való széket is le kell váltani egy kényelmesebbre. Egy-egy baráttal töltött, hosszúra nyúlt estén szükség lehet egy vendégágyra a játszópajtásnak. Ha a gyerek már iskolás korban van, pályaválasztás előtt áll, elég nagy már ahhoz, hogy beleszóljon a szobája berendezésébe, hiszen leginkább ő tudja, mire van szüksége. Engedjük, hogy – persze a mi támogatásunkkal – rendezkedjen be maga. A tapasztalatok azt mutatják, hogy egy gyermek is a megfelelő biztonsággal rendezi be apró, kedves tárgyaival környezetét.
Gyerekbútorok

A gyerekszoba berendezése sokrétű és összetett feladat. A helyiségnek sokféle funkciót kell ellátnia: legyen háló, nappali, dolgozó és gardrób is egyben, ahol néha két, három gyerek is lakik. Akik persze nőnek, életmódjuk állandóan változik, így cserélődnek a bútorok és a használati tárgyak. Berendezés szempontjából két életszakaszt különböztethetünk meg: a csecsemő- és óvodáskort, amely még egyazon berendezéssel „átvészelhető”, meg az iskolás-és kamaszkort, amikor alapvetően megváltoznak az igények, a méretek. Ilyenkor célszerű a bútorzat teljes cseréje.


Minden életkori szakaszban fontos szempont, hogy a gyerekszoba bútorai könnyen változtatható, könnyen mozdítható részekből álljanak. Legyenek strapabírók, tartósak. Előnyösek a többfunkciós darabok: emeletes, egymás alá tolható vagy lenyitható ágyak, asztalok, emelhető magasságú székek, és sok-sok tárolóhely. A bútorválasztásnál gondoljunk arra, hogy a tárgyak, játékok nagyon színesek, ezért a színes bútorral óvatosan bánjunk!
Emeletes ágyak

Kicsi a szoba, de sokféle funkciónak kell megfelelnie? Netán kistestvér érkezik, és még egy ágyat el kell helyezni? Helyszűke esetén praktikus megoldás az emeletes ágy, hiszen fontos négyzetmétereket szabadíthat föl. Legegyszerűbb formája a hagyományos, egymás fölötti kétágyas változat.
Izgalmasabbá tehető a berendezés, ha az ágyakat egymáshoz képest elforgatjuk, és az alattuk lévő helyet is bebútorozzuk. Ha nincs két vagy több ágyra szükség, csak helyet akarunk nyerni a szobában, akkor a magasított ágy alatt tárolóhely, dolgozósarok, esetleg egy kanapé is elhelyezhető. Léteznek olyan modulrendszerek, amelyek falra szerelhető panelekből állnak, ezeken párhuzamos sínek futnak, melyekhez ágy, polc, asztal csatlakoztatható. Előnyük, hogy sokféleképpen variálhatók, átrendezhetők. Minden emeletes ágynál fontos szempont a biztonság.
 A korlát legyen stabil, minimum 30-35 cm magas, hogy a gyerek ne guruljon le róla, és olyan sűrűségű, hogy a feje ne szoruljon be a résbe. A létra üde színfoltja lehet egy gyerekszobának, ahol a gyerekek mászkálhatnak, ügyeskedhet.

www.rs.hu