Képzőművészet a lakásban – faliképek


Nem mindegy, mit teszünk ki a nappaliba, a háló vagy a konyha falára. A skála természetesen nagyon széles. Kiakaszthatunk egy nagy kedvenc festményt, mely meghatározza az egész helyiség atmoszféráját, de sok apró fotót vagy grafikát is, melyekkel már egy egészen más stílust alakítunk ki magunk körül. A kihelyezendő képeket meghatározza, hogy kik és hányan laknak a lakásban. Más hangulatot igényel és szeret egy sokgyerekes család, egy fiatal pár, egy idősebb házaspár vagy egy szingli. Azon belül alapvető tényező a lakók személyisége, akár a csillagjegye és a stílusa is. Nem elhanyagolható tényező a lakás mérete, a bútorok, a színek és a fények sem.

Azért persze tartsuk szem előtt kedvenceinket, csak próbáljunk olyan alkotást választani, amely nem áll szöges ellentétben lakókörnyezetünk stílusával. Egy feminin környezetben nagyon hangulatosak és mutatósak a virágos képek, pipacsok, a napraforgók és a tulipánok kellemesen feldobják a szobát és harmonizálják azt.
A különböző reprók, akár portrék, akár tájképek, az adott kor hangulatát lopják be XXI. századi otthonunkba. Gondoljunk csak a barokkos, reneszánsz hatású festményekre, amelyeknél komolyan kell vennünk a keretek minőségét is. Egy óarany keret például nem helyezhető el akárhol, és nem is mutat jól retro környezetben.

A tájképek szinte minden berendezéshez illenek, a mi egyéniségünk és a helyiség alapszíne határozza meg, hogy milyen típusút válasszunk: az elmosódó akvarelleket, a súlyosabb, sötétebb olajfestményeket, vagy a valahol a kettő között elhelyezkedő akrilképeket. Vidám, üde hangulatot hozhat be a szobába egy napos tengerparti táj, egy kellemes toszkán lanka felerősíti a mediterrán hatást és jól mutat egy rusztikus falú, kovácsoltvas kiegészítőkkel teli helyiségben.
A modernek és a posztmodernek nagyon felhívják magukra a figyelmet. Olyan nappaliba vagy hálóba érdemes ezeket felfüggeszteni a falra, ahol semmi más nem tereli el róluk a figyelmet. Ezek a képek főszereplők, érdekesek és szokatlanok. Ahogyan a portrék is – hagyjunk teret nekik, lehetőleg kettőnél több ne legyen belőlük egy helyiségben. Ha megtehetjük, gondoskodjunk arról is, hogy elég fény érje ezeket az alkotásokat.

A konyhánk díszei lehetnek a csendéletek, gyümölcsöket, virágokat, üvegeket ábrázoló fotók és festmények.
A gyerekszobát tekintve sokkal bátrabbak lehetünk szín és forma tekintetében. Semmiképp ne legyen domináns a sötét tónus a képeken. Világos, bohókás, friss színekben pompázó képek kerüljenek ki a gyerekek szobájának falára. Az állatos, mesefigurás művek biztosan elnyerik gyermekeink tetszését – hagyjuk meg nekik a választást, ugyanis ösztönösen tudják, melyik illusztráció a megfelelő a számukra.


Ha úgy érezzük, elég kreatívak vagyunk mi magunk is, és nem szeretnénk kész festményt a falra tenni, menjünk el egy művészellátóba, szerezzük be a megfelelő ecseteket, festékeket, és fessük le, amit megálmodtunk – egy vitorlást a vízen, sziklás tájat, tengerpartot, lovakat, egy arcot vagy bazsarózsákat. De egy három színből álló csíkos felülettel is szokatlan és új hatást érhetünk el a nappaliban.


Tipp: ha mégis inkább a vásárlás mellett dönt, a XIII. kerületi RS Bútoráruházban megtalálható Posztergalériában kedvére válogathat a különböző stílusú reprodukciók közül, ahol a keretet is kiválaszthatja.