Lakásunk díszei: a textilek


Manapság gyakorlatilag lehetetlen olyan életmódot élnünk, hogy az összes stressz-hatást elkerüljük, ezért védeni kell magunkat, hogy jobban tudjuk azokat kezelni.

Az egyik ilyen védelmi funkció az alvás, ezért különösen fontos odafigyelnünk saját alváskultúránkra; milyen ágyon – matracon és milyen ágyneműben töltjük a pihenésre szánt időt.

Közérzetünket tovább ronthatják olyan egyéb tényezők, mint az allergén anyagok a levegőben, az ágyneműben, a poratkák,

melyek bármely otthonban megtalálhatók. Ezért érdemes olyan speciális termékeket vásárolni, melyeknél különleges bevonat gátolja a poratka megtelepedését, antiallergén hatásúak, ezáltal segítenek távol tartani a parányi hívatlan látogatókat.

Érdemes tehát körbenézni a boltok kínálatában a biomatracok, bioágyneműk, antiallergén, teflon-, aloe vera bevonatú termékek között. Ha már kiválasztottuk a számunkra és testünknek (lelkünknek) legoptimálisabb „alvóhelyet” ekkor jöhet az esztétikum.
Ma már a legtöbb háztartásban a hálószobában nem rejtik el az ágyneműt, hanem a vetett ágyat ágytakaróval letakarják. Lehet kapni garnitúrában is ágytakarókat, paplant, párnát, melyekhez stílusban, színben illeszkedő ágyneműhuzatot is kínálnak, hogy teljes legyen az összkép.

Különleges és egyéni összeállításokat is varázsolhatunk lakásunkba, de érdekesen sokféle stílusban lehet hálószobánkat és ágyunkat is felöltöztetni, ágyneműgarnitúrákat összeválogatni. Lehet az akár modern, egyszínű, geometrikus, mintás, romantikus, sokfodros, növénymotívumos stb. Lakásunk „új ruhába való öltöztetésekor” jelentőséget kaphat az épp aktuális évszak, így a megfelelő színharmóniát tudjuk szobánkba vinni; bátran játsszunk az anyagokkal, formákkal, színekkel. Ha szeretjük az elegáns, egyszerű vonalvezetésű dolgokat, egy-egy hangsúlyosabb kiegészítővel (díszpárna, takaró, függöny) mégis a magunk ízlése és hangulata szerint rendezhetjük be környezetünket. Ha van egy kissé kopottas kanapénk (de sajnáljuk kidobni) bátran „öltöztessük fel”, takarjuk le egy színes, szép takaróval, mely feldobja a látványt, s szinte újjáéleszti bútorunkat.

Ha esetleg „fázósabbak” vagyunk burkoljuk magunkat egy kellemes tapintású pléd melengető érzésébe. De bármilyen stílus és anyag mellett döntünk is, legfontosabb az ízlésesen összeválogatott anyagok harmonizálása; figyeljünk a részletekre úgy mint, az ágytakaró, függöny, egyéb drapériák összhangja, legyen az naturális vagy egészen absztrakt.
A természetesség vagy a trend jegyében egyaránt a lakás többi helyiségében is az ízlésünket tükröző jó minőségű, finom textíliákat alkalmazzuk: a fürdőben a natúr vagy élénk színű törölközőket, a puha fürdőköpenyt, fürdőlepedőt, a konyhában a terítőket, konyharuhákat, fogókesztyűket, egyéb textíliákat.

Nem kell lakberendezői tehetség ahhoz, hogy a legegyszerűbb szobát (némi fantáziával, praktikával) látványossá, de ugyanakkor lakályossá tegyünk. Bátran ötvözzük ágyneműink mintáját, anyagát, színét függönyeinkkel, díszpárnáinkkal, erre rendkívül gazdag kínálattal állnak rendelkezésre a lakástextilt forgalmazó boltok (aktuális, trendi, tavaszi, nyári, őszi, téli) kollekciójukból csak győzzük a válogatást.

A boltok kínálata hihetetlen választékot kínál a natúr, finoman visszafogott föld-színektől a legextravagánsabb pinkig és az anyagkínálat sem elhanyagolható a durva vászontól az áttetsző organzán át a fénylő selyemig.
www.rs.hu