Mi kell a lakásnak?

Otthonunk szépítése, alakítgatása egy soha véget nem érő folyamat. Itt egy párna, ott egy virág, egy új textíl, egy új szín utáni rajongás, mely visszaköszön életterünkben is. Lakásunk díszítése az önkifejezésünk egy része. Manapság már rengeteg eszköz és dekorációs tárgy áll rendelkezésünkre, hogy lakásunkat otthonunkká "öltöztessük".

Virág! - csapunk a fejünkre, és ennek az aha-élménynek a hatására szaladunk is a virágboltba. Álljunk meg egy szóra és egy gondolatra! Először nézzünk szét a házban, a lakásban. Mekkorák a terek, milyenek a fényviszonyok, milyen stílust kedveljük igazán, milyenek a bútoraink és drapériáink a térben. Merthogy a virágnak váza is kell és nem mindegy, hogy milyen!
A letisztult stílusú, modern szobabelső szinte bármilyen vázát „elbír”, de mindenképpen érdemes meghatározni, milyen hatást szeretnénk elérni. Amennyiben ezt a teret a pasztellszínek uralják – a rózsaszín, az almazöld, a vanília sárga vagy a tejeskávé, egy-egy érdekes formájú fémváza még inkább "hűsíteni" fogja a helyet. Távolságtartást, de tisztaságot, jó értelemben vett egyszerűséget is közvetít. Ugyanebbe a miliőbe kiválóan passzolnak a karcsú, kecses üvegvázák is egy-egy szál rózsával vagy tulipánnal, esetleg gerberával. Azonban ezzel az anyaggal - üveg - már lágyítjuk az összhatást, nőiesebbé, befogadóbbá tehetjük a környezetet.
A keleties stílust és formavilágot kedvelő olvasóknak vagy a tömör, vagy a nagyon hosszúkás formákat ajánljuk. Egy combközépig érő, egyszerű vonalvezetésű váza az ablak melletti sarokban kimondottan impozáns lehet, azonban a kis gömb formájú, fekete vagy nagyon élénk színű virágtartók is feldobhatják a szobát. A venge, vagy a feketére, sötétbarnára pácolt vagy festett bútorok között nagyon jól mutatnak a rikító sárga, narancs, pink, ciklámen, meggypiros, esetleg türkiz kiegészítők.

A sötét- vagy középbarna bútorok, az eklektikus szobabelsők inkább a szolid, semleges vázákat részesítik előnyben, de úgy is kifejezhetem magam, hogy az így berendezett terekben előnyösebb, ha maga a virág vonzza a szemet. Egy átlagos, szimpla porcelán- vagy cserépváza bármilyen virággal jól mutat.
Ha sok felületünk van, és nem szeretjük a vágott virágot, meg amúgy is környezetvédők vagyunk, a váza akkor is a barátunk maradhat. Néhány színes, hullámos váza bohókás hangulatot hozhat be a szobába. Egy-egy régi, érdekes alakú, zöld vagy barna palack szintén nagyon eredeti lehet például a rusztikus téglafalak előtt. És hogy tovább halmozzuk az élvezeteket, ma már olyan művirágokat is belecsempészhetünk ezekbe az üvegekbe, poharakba, amelyek kimondottan kellemesek a szemnek, nem káros műanyagokból készültek, hanem inkább papírból vagy textilből, úgyhogy bátran válasszuk akár az örökké virágzó változatokat is.

www.rs.hu