Minimál stílus maximális munkatempóhoz


A loftlakások napjainkban tapasztalható elterjedése várhatóan nagy lendületet fog adni a minimalista stílus trenddé válásának is – nem mindegy azonban, hogy hol és kinek az élettere lesz ez a lenyűgöző lakberendezési forma. A minimalista stílust nem lehet akárhol megvalósítani, és nem is való akárkinek: ez a stílus teret, fényt, tisztaságot, koncentrációt, karbantartást és rendet követel magának. A minimál a jövőbe mutat: elkötelezett híve a technikai fejlődésnek és a lendületnek.

Azokat szolgálja a legnagyobb alázattal, akik megtehetik, hogy lakó- és dolgozókörnyezetüket nagyvonalúan alakítsák ki. A minimált talán a XXI. század üzletembereire és menedzserasszonyaira szabták, jóllehet gyökerei a XX. század elejére nyúlnak vissza: közvetlen forrása az art-deco és a Bauhaus, melyek a tiszta formát keresték, és az ember szolgálatába állították a teret; de hatott rá a modernizmus számos gondolata és törekvése (így például a futurizmus és a konstruktivizmus), valamint párhuzamokat mutat a japán és a kínai lakberendezési stílusokkal isHa el akarunk képzelni egy mimimalista dolgozószobát, először ki kell irtani elménkből a dolgozószobák archetípusát, azt a zsúfolt, ihletadó kuckót, melyet oly romantikus színekkel fest le számos tollforgató mind a mai napig. A tágas és lehetőleg természetes fényárban úszó minimalista dolgozószobából ki van tiltva minden, a polcokon felsorakoztatható porfogó kacat csakúgy, mint a fiókokat eltömítő szamárfüles jegyzettömbök áradata.A kevés számú tárgy szofisztikált, a részletekre ügyelő átgondoltsággal van jelen a szobában: minden egyes pontnak, melyen a tekintet megakad, jelentősége van. Az alkalmazható színpaletta meglehetősen korlátozott: a fehér, a fekete, a bézs, valamint a földbarna árnyalataival gazdálkodhat az enteriőr kialakítója, ezek a színek hordozzák ugyanis azt a hűvös eleganciát, amely a minimalista stílus védjegye.

 A legfontosabb berendezési tárgy, az íróasztal lehet lekerekített, absztrakt formájú, de mindenképpen könnyed. Anyagában hangsúlyosan lehet jelen a fém vagy az üveg is – lényeg, hogy tulajdonosa ne kucorodjon mellette, hanem kényelmesen terpeszkedhessen, ha úri kedve úgy tartja (és miért ne tartaná, hiszen a minimál az urak stílusa). Az íróasztal lapjának végtelen fennsíkján csak legszükségesebb tárgyakba futhat bele az elrévedő pillantás; ideális kiegészítője a leheletvékony laptop. A színben és stílusban a szobához igazodó irodai kellékeknek kecses szekrények, karcsú polcok adnak otthont.Mivel a minimál reprezentatív stílus, az ilyen szellemben kialakított dolgozószoba egyértelműen számít vendégekre is: a tárgyalósarok ideális esetben székek és kerek asztal helyett egyszerű formájú, de igényes kanapéval és üveglapos dohányzóasztallal szolgálja a látogatók kényelmét és az üzlet érdekeit.www.rs.hu