A polcok

A polc őse minden bizonnyal egy lapos kődarab, vagy egy alátámasztott fatörzs lehetett, majd a kezdeti esetlegességet felváltotta a tudatos bútorformálás – a ránk maradt korabeli ábrázolásokon gyakran találkozni erre utaló nyomokkal. A nem is oly távoli múltból elég a németalföldi mesterek életképeit felidézni: az enteriőrökön feltűnnek a vaskos, nehéz bútorok – és a polcok! –, amelyek testes ónedények, agyagkorsók, gyümölccsel megrakott kosarak súlya alatt roskadoznak.

Az élet minőségének módosulásával, a lakberendezés változásával otthonunkba egyre több hasznos – és haszontalan – tárgy kerül; elhelyezésük, karbantartásuk eleinte csupa öröm, később számos gond forrása. Ekkor lépnek színre a különféle polcok.

Jó tanácsok:

- A kisebb méretű teret kitágíthatjuk, ha világos fal elé hátfal nélküli polcokat szerelünk.

- Egy szoba összefogottabb képet nyújt, ha szemmagasságban polcot futtatunk körbe a falon.

- A dísztárgyakat, csecsebecséket bátran tárolhatjuk a magasban elhelyezett, nyitott rendszereken, a lecsúszás ellen alkalmazzunk védőlécet.

- Harmonikus lesz a berendezés, ha a körbefutó polcokat az ablakkal, ajtóval egy magasságban szereljük föl.

Lakásunk legfontosabb bútordarabjai közé tartoznak a polcok, melyeknek megszámlálhatatlanul sok fajtája létezik. Polcokra mindenütt szükség van, hiszen a háztartásunkat elborító apróbb, nagyobb tárgyakat csak így tudjuk elhelyezni, rendszerezni, függetlenül attól, hogy szerény garzonlakást, vagy hatalmas családi házat mondhatunk magunkénak.

Hová – milyet?

Ma már természetes, hogy különböző funkciójú helyiségekbe eltérő stílusú és anyagú polcokat választunk. Mást kell kibírniuk a párás levegőjű fürdőszobában, és megint mást tűző napsütésben, esőben az erkély falán.

Beépített, vagy mobil?

Mielőtt eldöntenénk, gondoljuk végig a lakásunkkal kapcsolatos, jövőbeni terveinket. Akik hosszú távon ugyanabban a lakásban szeretnének élni, azok válasszák nyugodtan a beépített, méretre készülő megoldásokat. Más a helyzet azoknál, akik rövid időn belül költözni szeretnének. Ők az egyszerűbb, mozgatható polcokat részesítik előnyben. Az sem mindegy, hogy saját lakásunkban, vagy albérletben lakunk. A tulajdonos általában nem szereti, ha falait összevissza furkáljuk, ezért a munka megkezdése előtt okvetlenül egyeztessünk vele.

Alternatív megoldást jelenthet egy könnyű rácsokból összeszerelt polc. Akaszthatjuk a falra, de önmagában a földön is meg tud állni.

A beépítés előnyei:

- A legkisebb zugot, falfelületet is optimálisan lehet bebútorozni.
- Kiélhetjük fantáziánkat, hiszen anyagban, színben szabadon gondolkozhatunk.
- Kisebb tereket is úgy bútorozhatunk, hogy ne hassanak túlzsúfoltnak.

A mozgatható polcok előnyei:

- A lakás viszonylag könnyen átrendezhető.
- A polcok térelválasztóként is használhatók.
- Könnyű a költözködés, vagy a lakásfelújítás.

Kiegészítő elemek

A polcok nemegyszer komplett szekrényekre emlékezetnek. Speciális könyvespolc családok kaphatóak, melyek kiegészítői a fából, üvegből készült ajtólapok. A komfortot polcmegvilágítók teszik teljessé. Adott szerkezethez polclapokat – tetszés szerint – edzett üvegből, fémből, fából vagy műanyagból választhatunk. Az élekre szerelt díszszegéllyel nagyvonalúbb hatás érhető el.

Négy rendhagyó megoldás

Nálam már nincs egy gombostűnyi beépíthető hely sem – sóhajtunk sokszor. Ám ha friss szemmel körbenézünk a lakásban, biztos találunk még hasznosítható területeket. Az alábbi válogatásban néhány különleges csemegét nyújtunk át ebből a műfajból.

Üvegből

A használaton kívüli, egyik oldaláról befalazott ajtónyílásban a féltve őrzött dísztárgyak kaptak helyet. A kecses üvegpolcokat az ajtótok faburkolatába süllyesztették, követve annak eredeti osztását.

Titkos ajtó

Az ajtólapra szerelt könyvespolc csukott állapotában észrevétlenül simul környezetébe. A könyvszerető és -gyűjtő család a polc révén rengeteg hasznos felülethez jutott.

Borraktár a lépcsők alatt

A pincelépcső alatti holt tér italok tárolására hasznosítható. Az egyszerű, fenyőfa négyzetekből kialakított rekeszekben évjárat és fajta szerint lehet a borokat rendszerezni.

Polcos konyhaasztal

Ha a konyhai munkaasztal alsó részét bepolcozzuk, ideális helyet nyerünk különböző edényeink számára. Akinek nincs elegendő tárolóhelye, annak érdemes ilyen módon terjeszkednie.

Könnyen összeszerelhető

A fából készült, mégis könnyed hangulatú, rendet sugárzó összeállítások a nappaliban éppúgy helyet kaphatnak, mint az étkezőben, az elő- és dolgozószobában, vagy a konyhában.

Épített polcos szekrény

Helykihasználás érdekében nem korpuszos, hanem kétszárnyú, harmonikaajtóval záródó, épített szekrénnyel oldották meg a tárolást. A polcos szekrény további érdekessége, hogy a falra szerelt spáron állítható távolságú polcok helyezhetők el, alattuk pedig görgőkön mozgatható, fachos láda szolgálja a rendrakást.

A kamra lelke

Hiába a sok finom befőtt, lekvár és egyéb tárolható élelmiszer, ha áttekinthetetlenül zsúfolódnak az éléskamrában, mert hiányzik a spájz lelke, a jól megtervezett, stabil polcrendszer, amelyen katonás rendet tarthatunk. Amellett, hogy egyenként is szem előtt van minden, jelentős helyspórolás, s az üvegeknek is ötletes helyet talált a tulajdonos. A polc alatti ládák pedig további remek rakodóteret kínálnak.

Csendes könyvtárszoba

Az újjáépített villában, nevéhez híven, kimondottan a tulajdonos könyvgyűjteményének tárolására született: a helyiség falát körös-körül polcok borítják. Az alsó, rakodásra is kiváló, kissé mélyebb, zárt rekeszeket és az üveges tárolókat az értékesebb, ritkább példányoknak szánták, a változó osztású, nyitott polcok pedig a többi, különböző méretű könyv elhelyezését biztosítják.

Rend – másként

A könyvespolc tervezője különleges technikai megoldásokkal érte el, hogy a könyvek nem dülöngélnek: kívülről észre sem vehető, szabályos rendszerben felállított acéllemezek tartják meg őket. A polcok rögzítése is szokatlan: a „lebegő” elemeket alátámasztás és felfüggesztés nélkül illesztették a hátfalhoz. A zárt tárolók fiókjain nincsenek fogantyúk – nyomásra nyílnak.