Rend a lelke mindennek


Lehet, hogy amikor beköltözünk, néhány ruhán meg egy-két edényen kívül alig van mit elpakolni, de az elraktározandó tárgyak száma az idő előrehaladtával hatványozottan nő: lakástextilek, könyvek, lemezek, dísztárgyak, a gyerekek játékai, konyhai eszközök, szerszámok mellett egy-egy sátor, némi sportszer, évente újabb fotóalbumok, és még ki tudja, mi minden gyarapítja a „gyűjteményt”. Az újabb és újabb tárolóhely megtalálása pedig időről időre fejtörést okoz. Tárolási problémáinkon a szervezett rend segít, és szerencsére napjainkban már nagyon sokféle bútortípus közül választhatunk, érdemes tehát néhány alapelvet szem előtt tartani.Például azt, hogy lakásunk bizony háromdimenziós, a falakat teljes magasságukban be lehet építeni polccal, szekrénnyel, a magasabb részeken jól elférnek a ritkán használt dolgok. Ha már elfogytak a nagy szabad falfelületek, érdemes körbenézni, mit lehet még némi ötlettel tárolóhelynek használni: a lépcső alatti teret, ajtók fölötti falat, eldugott kis sarkokat, falfülkéket, ágyak, kanapék, dohányzóasztalok alatti területet. Nagy belmagasságú lakásokban érdemes lehet akár egy külön galériát építeni, amely egyetlen, hatalmas járható gardróbként elnyelhet mindent. A legegyszerűbb persze az, ha bútorokkal oldjuk meg a tárolási gondokat.


Ezek közül az egyik legfontosabb a szekrény, amely ma már az antiktól a modernig mindenféle stílusban kapható. Bármilyen stílusú szekrénysort is válasszunk, rengeteg rakodásra alkalmas helyet nyerünk, a zsúfoltság hatásának elkerülésével.
  A nappali berendezésének igen kedvelt elemei az üvegajtós szekrények, melyek akár könyvszekrényként vagy vitrinként is funkcionálhatnak, így igazán elegáns darabjai lehetnek a szobának. Ma már elfogadottak a síkgeometriától eltérő alakzatok is. Az akasztós szekrények kiválasztásánál ne feledjük, hogy elsődleges funkciójuk mégiscsak az, hogy elférjenek benne a dolgaink. Lehet például, hogy nagyon helytakarékosnak tűnik az extra keskeny szekrény, ha azonban 60, esetleg 55 centiméternél kisebb a mélysége, akkor a vállfák már nem férnek el a hagyományos módon.

Ha a nappaliba keresünk szekrényt, és könyveket, dísztárgyakat, esetleg szórakoztató-elektronikai cikkeket is el szeretnénk helyezni benne, érdemes valamilyen elemes, igényünk szerint összeállítható bútor mellett dönteni, mert így épp annyi ruhásszekrény, könyvespolc, cd-tartó lesz benne, amennyi a mi tárgyainknak elegendő (felültervezni sosem árt). Ha lehet, nappaliba ne tegyünk végig zárt, vaskos szekrénysort, próbáljuk meg polcokkal, vitrinekkel kicsit mozgalmasabbá, szellősebbé tenni az összeállítást – akár úgy is, hogy a bútorokat nem egy sorban, az egyik fal mentén helyezzük el, hanem elszórva a helyiségben. A legtöbb ilyen szekrénysorhoz forgalmaznak külön tv-állványt, kisasztalt, kisebb szekrényeket is, így az egész szoba egységes maradhat. És ami a legfontosabb: rend lesz körülöttünk, hiszen a nagyobb dolgoktól a kisebb dísztárgyakig, könyvekig mindennek lesz helye.

Először tehát döntsük el, milyen holmik tárolására keresünk szekrényt.

Sok tárolóhelyre bukkanhatunk egy hálószobában is. Kis lakásokban érdemes plafonig érő gardróbokkal, polcokkal berendezni a hálókat. Ha csak ruhákat tartunk majd benne a hálószobában, esetleg külön szobában, akkor érdemes a különböző gardrób-kombinációkban gondolkodni, amelyeket nyíló-, toló- vagy harmonikaajtós változatban árulnak (külön gardróbszoba esetén nem is kell ajtó). Ezekben a ruhák, cipők mellett sok egyéb, a háztartásban előforduló tárgy helyet kaphat. Az ágykeretek alatti tartókban elférnek a vendégeknek szánt ágyneműgarnitúrák, az áthidaló elemmel ellátott ágyak segítségével pedig növelhetjük a hasznos falfelületet. Egy praktikus komód, fölötte a falon egy tükörrel, egyszerre lehet tárolóhely és toalettasztal.

www.rs.hu