A színek fontossága


Általánosságban elmondható, hogy a tavaszra és az őszre a meleg, a nyárra intenzív, a télre pedig a hűvös színárnyalatok a jellemzőek. A tavaszt általában vidám, élénk, sárgás, zöldes árnyalatok, míg az őszt testesebb narancsos – terrakottás földszínek jellemzik. A nyár telt árnyalatokban pompázik, a tél viszont az elmosódott, jeges, kékes árnyalatokkal jelzi magát. Egy-egy évszak színei mindig tökéletes harmóniát képeznek, és nemcsak egy adott színt mutatnak meg, hanem a színskála minden árnyalatát.

A színek lehetnek jelképes eredetűek, minden kultúrában mást és mást hordozva. Nemcsak, hogy magyarázni nem kell őket, de ösztönösen tudjuk mi tetszik, és mely kor hangulata vagy évszak színe az, ami lelkivilágunknak legmegfelelőbb és minket a legjobban kifejez. Egyéniségünk érlelődésével egyre tudatosabban alkalmazzuk önmagunkon (divat), vagy akár lakókörnyezetünk kialakításánál. A színek igényes használata tehát megtanulható – egy kis odafigyeléssel elleshető a természettől.

A TERMÉSZET HATÁSA

Ha a természetben járunk, magától értetődő, hogy fölöttünk az ég kékje, lábunk alatt a zöldellő gyep vagy a megnyugtató Anyaföld. A természetet megfigyelve tehát olyan lakásokban érezzük jól magunkat, ahol ezek a törvényszerűségek érvényesülnek. A lak-berendezők, a feng shui mesterek és a mai kor embere – aki egyre tudatosabban alakítja saját környezetét – a természet törvényszerűségeit figyelembe véve, a színek pszichológiai és fiziológiai hatásmechanizmusán keresztül alkalmazzák a térrendezés művészetét.

Lakásunkat nem kötelező egy-egy évszaknak megfelelően berendezni, szebb és harmonikusabb lesz otthonunk, ha már egy meglévő szín árnyalatával összhangba hozva alkalmazzuk. A domináns színek és ezek árnyalatait kombinálva, a kiegészítők játékával, a drapériákkal, dísztárgyakkal méginkább egyéniségünkre formálhatjuk lakókörnyezetünket.
A színeknek köztudottan van pszichikai és fiziológiai hatásuk, ezért nem mindegy, hogy milyen színeket alkalmazunk. Általános vélemény, hogy a természetes fényben szűkölködő kis lakásokat érdemes világos színűre festeni, így derűsebbnek – tágasabbnak tűnnek. Jó, ha még berendezés előtt megfigyeljük a változó fényviszonyokat, a szoba mely széle kapja a legkevesebb fényt, ott legyen legvilágosabb a festés és segítsünk rá kiegészítő megvilágítással. A mai kor embere egyre inkább divatkövető, sokan tudatosan alkalmazzák a színeket ruházkodásukban, de a divatszínek megjelennek a lakások, kiegészítők színhasználatánál is. Épp ezért ezt a vonalat próbálják követni a bútorgyártók is, hogy minél divatosabb, minél aktuálisabb szövetválasztékot biztosítsanak és azokból naprakész, újító jellegű formatervezett bútorokat kínálhassanak vásárlóiknak.

Manapság az építészetben, lakberendezésben legdivatosabb a mediterrán stílus, mely a narancs – terrakotta, a zöld és árnyalatai, valamint a földszínek arzenálját sorakoztatja fel. Ebben a környezetben kellemes összképet nyújtanak az élénk színű bútorok, vagy a rattan kiegészítők. Emellett megjelent a minimál irányzat, ami pedig a telt, sötétebb árnyalatokat vegyíti a fénylő, fémes, üveg, króm kiegészítőkkel; melyekhez jól illik akár egy nem mindennapi formájú bőrgarnitúra. A retro stílus pedig az erős színek és formák, anyagok kavalkádját mutatja be.