Szokatlan méretek, rendhagyó szögek


A lehetetlen méret és a fura szeglet a lakásban található terekre és párhuzamokra, merőlegesekre vonatkozik. Gondoljunk csak a zsebkendőnyi panellakásokra, vagy a kastélyterem nagyságú tálalókra, de eszünkbe juthat a félembernyi lépcsőforduló vagy a konkáv „derékszög”.

Kezdhetnénk a lépéseket a kályhánál, mert ugye egy ilyen fűtőberendezés is sokszor feladja a leckét, a helye általában adott és nem bútorozhatjuk körbe, mint egy radiátort... Mégis inkább az életszagúbb problémákat járjuk körbe.

A nappaliban a polcok elhelyezése még könnyen megoldható, hiszen külön felszerelhető elemek is kaphatók. Bármilyen formában, magasságban elhelyezhetjük a kiszemelt polcot, tartóelemet, azonban a ruhásszekrényekkel, szekrénysorokkal már akadhat némi gondunk, főleg, ha ragaszkodunk a klasszikus formákhoz, a nagyobb méretű, komolyabb bútorokhoz. Ilyenkor érdemes szakember segítségét kérni, aki felméri az adott teret, a falméreteket, a kívánságokat és azokat összehozza, összefésüli a realitással. A nem pontos derékszöget bezáró sarkokba betervezi a megrendelni kívánt bútort, az elemek magasságával is változtathat a tér hatásán – egy kisebb szobát optikailag megnövelhet a keskenyebb és magasabb elemekkel, illetve egy nagyobb belterű helyiséget intimebbé tehet, ha a sztenderdnél szélesebb elemeket tartalmazó szekrénysort tervez az adott területre. A különböző, többféle okból nem egyenes, vagy nem egyforma mélységű falfelületeket is be lehet tervezni a szoba bútorzatába – térrendező elemek is lehetnek önmagukban, vagy pedig helyet nyerhetünk, ha a „beugrót” is „feltöltjük” polcokkal, ajtókkal.

Az emeletes lakásokban olykor probléma lehet a túl szűk lépcsőfeljáró. Ha a lakók sportosak, a szabványtól eltérő, kevésbé széles lépcső is kialakítható a megfelelő szakember bevonásával. A lépcsők által kialakított új helyek (lépcsők alatt) is elhelyezhetők egyedi darabok, például gardrób vagy olvasókuckó.

Ám nem csupán helyszűke vagy szabálytalan falak miatt érdemes az egyedi bútort választani – általa olyan új, érdekes és szép bútorok, formák születhetnek, amelyek nincsenek minden lakásban.

Asztalok, komódok, szekrények, polcrendszerek alakíthatók ki egyéni méretekben, polcvastagságokkal, -közökkel, ajtóméretekkel és még sorolhatnánk. Szinte mindent lehet variálni, csupán a statikát és a teherbíró képességet kell figyelembe venni, de ez már szakember dolga – érdemes az álmokat leskiccelni, hogy a tervező rálásson az elképzelésekre.

Az egyedi bútor előnye, hogy a helyiség így harmonikus egységet alkothat a küszöbtől az ablakpárkányig, a padlótól a plafonig. Egy egyedi bútorokkal berendezett lakás vagy szoba az összeszedettség és a nyugalom érzetét kelti, minden mindennel összefügg, egy-egy elem, dísz vagy vonal ritmikusan ismétlődhet, no és a faanyag egy és ugyanaz.

Fa, azaz természetes. Fa, tehát drágább is, mint a fautánzatok. Azonban – amennyiben a büdzsé nem engedi az egész testen a természetes anyagot – kicsi csalással megőrizhetjük annak látszatát: asztalosmesterrel készíttethetők olyan bútorok, melyeknek korpusza laminált, az ajtaja azonban igazi fa.

De nem csupán ez az anyag áll rendelkezésünkre, hanem például kovácsoltvas kisbútorokban is gondolkozhatunk. Kritikus helyeken pedig gipszkartonnal vagy a megvilágítással érhetünk el megfelelő méreteket vagy tökéletes hatást.