Cseperedő - avagy gyermek és ifjúsági szempontok a lakberendezésben


Azok akik gyerekszoba kialakításán gondolkoznak sok szempontot kell figyelembe venniük, és lépésről lépésre haladniuk.
A tájolásnál kezdődik minden. A hálóhelyiségek legoptimálisabb esetben keleti oldalról kapják a napfényt, ez nem csak azért fontos, mert így hűvösebb a szoba ahol álomra hajtjuk fejünket - ami a szervezetnek is fontos – hanem, mert a reggeli napsugarak segítségünkre lesznek ébredéskor.

A következő fontos lépés az alapszínek kiválasztása. A gyerekszobában lehet mozgalmas, merész falfestést vagy tapétát alkalmazni, ami serkentően hat a kicsik agysejtjeire, hangulatára.


Ha egyedi falfestés mellett döntünk, a többi falfelület maradjon egyszínű, hogy ne boruljon föl az egyensúly ezzel nyugtalanságot okozva. Ha egy mozgalmas tapétára esik a választásunk akkor modern megoldás lehet, hogy csupán az egyik vagy maximum két falfelületet borítunk be. Ezáltal jobban tud érvényesülni a minta hangulata. Ilyenkor arra is érdemes törekedni, hogy az egyszerűbb, egyszínű falhoz kerüljenek a polcos tároló bútorok, a mozgalmasabb falhoz pedig a zárt ruhásszekrény, vagy az íróasztal székkel, esetleg egy egyszínű babzsák. A mintákkal tehát csínján kell itt is bánjunk, a kevesebb néha több, egy-egy kedvenc figura, olykor sokkal kifejezőbb, mint az egész mesefilm.


A bútorok szempontjából is érdemes a gyerekszobába behozni a természeteset anyagokat, mint például a fenyőbútorokat. Tudományosan bizonyított, hogy az élőhelyünkön, otthonunkban jelenlévő növény és állatvilág gyakorolja a legkedvezőbb hatást ránk, akár táplálkozásról akár a belső életterünk kialakításáról legyen szó. Így bátran használjuk ki a kiváló magyar fenyőbútorok széles választékát gyermekeink szobájának berendezéséhez.

Ami a színeket illeti, merjünk a jól megszokott -a fiúk esetében kék, lányok esetében rózsaszín- helyett zöldet, sárgát, narancsot vagy lilát használni amikor szőnyeget, párnákat, tárolódobozokat, kiegészítőket választunk.Az a legfontosabb, hogy ők úgy fejlődjenek, hogy jól érezzék magukat és épüljenek, ehhez viszont elengedhetetlen, hogy megfelelő környezetet alakítsunk ki számukra ahova visszavonulhatnak, tanulhatnak, barátokat fogadhatnak.

  


Piszter Henriett

Lakberendező
+36 30/443-66-04