Karácsonyi készülődés

Ha Karácsony akkor mézeskalács, ha mézeskalács akkor az egész lakást bejáró finom illat.
Összeszedtünk egy-két receptet nektek, mellyel kedveskedni szeretnénk!
Mindenkinek nagyon kellemes karácsonyi készülődést kívánunk és jó sütés-főzést!


Mézeskalács I.
Hozzávalók:
15 dkg porcukor
3 tojás
fél tojásnyi (3 dkg) margarin
őrölt fahéjat és szegfűszeg
reszelt citromhéj
20 dkg felmelegített és kihűlt méz
30 dkg liszt
1 kávéskanál szódabikarbóna
2 evőkanál rum
1-2 evőkanál tej
dió vagy mandula

Elkészítés:
Jól kikeverjük a porcukrot, a tojás sárgáját, a margarint, ízlés szerinti őrölt fahéjat és szegfűszeget, reszelt citromhéjat. A felmelegített és kihűlt mézet adjuk hozzá, majd a lisztben elkevert szódabikarbonát, rumot, tejet és végül a három tojás kemény habját. Öntsük jól kikent-lisztezett tepsibe (kb. 15x35 cm méretű, peremes), tetejére szórjunk gorombára vágott diót vagy hámozott mandulát, és előmelegített sütőben süssük aranybarnára.

Mézeskalács II.
Hozzávalók:
70 dkg liszt
10 dkg kristálycukor
5 dkg margarin
5 evőkanál méz
3 egész tojás
1 tasak mézes fűszerkeverék (15 g)
½ tasak szalakáli (10 g)

Elkészítés:
A margarint, a mézet, a cukrot egy lábosban melegítjük, amíg a a margarin és a cukor meg nem olvad. Ezután időnként megkeverve kéz melegre hűtjük. Az őrölt fűszerkeveréket a szalakálit összekeverjük, majd a liszthez adjuk. Hozzáadjuk a mézes-margarinos keveréket, a tojásokat és meggyúrjuk a tésztát. Zárt edényben hűtőszekrényben legalább egy éjszakán át pihentetjük. A tésztát még egyszer átgyúrjuk és ½ cm vékonyra kinyújtjuk. Karácsonyi formákat szaggatunk ki belőle. Sütőben, 170 fokon, 10-12 percig sütjük.
Tippünk! Vigyázzunk a fűszerezéssel, mert a túl sok mézeskalács fűszerkeverék elveszi az igazi ízt. A díszítéséhez 1 tojás fehérjét verjünk fel keményre, tegyünk hozzá kb. 4 evőkanál porcukrot és sokáig keverjük, amíg krémes habot nem kapunk. Az elkészült mézeskalácsot hagyjuk egy napot levegőn, addigra megpuhul, majd utána fém dobozban hetekig is eltartható.