Kislexikon 1.


Blende

A konyhabútor beépítésénél támadt hézagok takarására szolgáló korpusz - vagy frontanyag.

Bútorpánt

Ajtók felvasalására rendkívül sokféle pántot használnak. A legáltalánosabb a csuklós- és a felpánt.

Corian

Műgyanta alapú munkalapok.

Dekorfólia

Forgácslap és MDF lap hordozórétegre felvitt műanyag fólia. Az így elkészített lapokból konyhabútorok korpuszát, illetve frontjait állítják elő.

Deszkabútor

A deszkaalapanyagot és szerkezetet formailag is kifejező, egyszerű, többnyire tömör fenyőfa- bútor.

Fa

A bútorgyártás legfontosabb alapanyaga a tömör vagy valamilyen formában feldolgozott fa. A nyersanyagok, furnérok vagy tömör elemek bükk, tölgy, juhar, nyír, éger, fenyő, kőris, cseresznye vagy diófából készülnek. Ma már a felületkezeléséhez olyan lakkot és kezelőanyagokat használnak, melyek a fa természetességét emelik ki. Selyemfényt kölcsönöz a bútornak, mely az idő múlásával sem változik, nem sárgul. A felületkezelő anyagoknak köszönhetően jól ellenállnak a használatnak. Hátránya azonban, hogy a szagokat magába zárja.

Festés

A forgácslap, MDF vagy fa hordozóréteget, speciális pigmenteket is tartalmazó lakkal vonják be. Több lakkréteget visznek a felületre. Az elképzelhető összes színben készülhetnek festett bútorok, fényes vagy matt felülettel. Ellenállóak, tökéletesen megállják a helyüket a konyhában. Előnye, hogy tökéletesen ellenáll a háztartásban használatos savaknak és
lúgoknak.

Festett bútor

A furnírozott technikánál egyszerűbb módon, tömörfa technikával készült bútor külső felületeit lehet egyszerűen olajmázolni, nitro vagy poliészter lakkozással bevonni, vagy alapozás után figurális vagy ornamentális díszítő festéssel ellátni. A népművészet minden korból a legszebb példáit mutatja.

Fényzáró

A felső elemek aljára kerülő blende, mely alá világítótest kerül beépítésre. Úgy takarja a világítást, hogy közben nem árnyékolja a munkafelületet, viszont megakadályozza, hogy a fény a szemünkbe világítson.

Fogazás

(Műhelynyelven: cinkelés) Fakötésfajta, két deszkalap végeinek sarokkötése egymásba kapaszkodó nyúlványok és bevágások segítségével. Van egyenes és fecskefarkú, nyílt és takart fogazás.

Fogó

A konyhabútor fogói nem csupán funkcionális jelentőségűek, hanem befolyásolják a konyha külső megjelenését is. Kétfuratú (fogók) és egyfuratú (gombok) formája létezik. Anyaga fém, műanyag, fa vagy üveg, illetve ezek kombinációja lehet.

Forgácslap

A forgácslapot fából és fához hasonló anyagokból (pl. cukornád) állítják elő, melyet feldarabolás, pormentesítés és válogatás után (kevesebb mint 10%) műgyanta enyvvel vegyítenek és nagy nyomás, valamint hő segítségével forgácslappá préselnek. A lapot fóliázott és furnérozott bútorok hordozóanyagaként használják a bútorgyártásban 8-32 mm vastagságban.

Front

A konyhabútorok elölnézeti képe, melybe az ajtólapok, fiók-, mélyfiókelőlapok és blendék
tartoznak.

Fuga

Bútoralkatrészek közötti hézag vagy csupán hézagvonal, az illeszkedési felületek köze.

Furnérozott

Ezek a bútorok nagyon hasonlítanak a fához. A furnér réteg forgácslap vagy MDF lap hordozórétegére kerül, melyet speciális lakkal felületkezelnek. Lehet natúr, vagy egyéb színekben. Előnye a fával szemben, hogy kevésbé vetemedik, ugyanakkor sérülékenyebb is.

Garde-robe (gardrób)

Ruhatár, nagy ruhaszekrény.


Gérelés
Keretlécek sarokkötése 45 fokos illeszkedéssel. Pl. a képkereteken, keret-betétes bútorokon.