Kislexikon 2.


Lábazat

A konyhabútor alsó elemsora, általában lábakon áll, kiküszöbölve ezzel az esetleges víz okozta károsodásokat. Az állítható lábak a felszíni egyenlőtlenségeket is ellensúlyozzák. A lábakra pattintott lábazattartó levehető, így az alsó részek is tisztán tarthatók és lábazati fiók is elhelyezhető.

Lemez

Általában minden vékony faréteget így nevezünk, többnyire azonban inkább csak többrétegű előgyártott enyvezett vagy rétegelt lemezt értünk ezen.

Mozaik

Dekoratív technika, amely apró anyagelemeket (fa, kő, üveg stb.) megfelelő megkomponált rajzú és színhatású felületté egyesít.Munkalap

Egybefüggő, legtöbbször 4 cm vastag lap helyezkedik el az alsó elemek tetején, és biztosítja a munkafelületet. Az a leginkább igénybevett része a konyhának, éppen ezért masszívnak, könnyen tisztíthatónak kell lennie. Ezeknek a követelményeknek számos anyag eleget tesz, mint pl.: dekor munkalapok, gránit, márvány, műgyanta alapú munkalapok, rozsdamentes acél és tömörfa.

 • Dekor munkalapok

  Forgácslap hordozóanyagra kerülő rétegelt műanyag bevonattal készülnak. A legszélesebb szín- és mintaválasztékot nyújtják. A felületük lehet sima (magasfényű) és kissé érdes (matt).
  A magasfényű felületek igen reprezentatívak, de nagyon kényesek is egyben, nagyon könnyen karcolódnak. A matt munkalapokon kevésbé látszik meg a karcolódások nyoma. Normál mélységük 60 cm, de léteznek 90 és 120 cm-es mélységben is.
 • Gránit munkalap

  Nagyvonalú megjelenést kölcsönöz a konyhának. Az egyéb természetes kövekből készült munkalapokkal - mint pl. a márvány - ellentétben a gránit hőálló és keményebb mint az acél. A gránit munkalapok sokféle színben és mintázattal léteznek. Ezek a munkalapok különösen karcolásállóak és ellenállóak. Az olajat, zsírt és a savtartalmú folyadékokat (mint pl. a narancslé) adott esetben haladéktalanul el kell távolítani a felületéről.
 • Műgyanta alapú munkalapok

  Ásványi anyaggal sűrűn töltött akril munkalapok. Felülete ellenáll számos fizikai és kémiai hatásnak. Nem rétegződik szét, nem rothad. Könnyen tisztítható és karbantartható. Kellemes tapintású anyag, mely anyagában - azaz nem csak a felület - színezett és mintázott. Sérülés esetén a károsodott rész könnyen javítható csiszolással vagy pótlással.
 • Munkalap természetes kőből

  A természetes kövek - mint a márvány és a gránit - egyre növekvő jelentőségűek a konyhában. Jól ellenállnak a karcolásnak, a nedvességnek és jó hőállóak. A gránit a legkeményebb, ezért a kövek közül munkalapnak a leginkább ajánlott. Ezenkívül - a márvánnyal ellentétben - ellenáll a háztartásban használatos savaknak (pl. ecet, alkohol).
 • Rozsdamentes acél

  Higiéniai szempontból a leginkább ajánlható munkapultnak. Ellenáll a savaknak, nagyon könnyen tisztítható, viszont nagyon kényes felület. Az acél alkalmazásával óvatosan kell bánni, mert felhalmozásával a konyha hangulata rideggé, kopárrá válik.
A munkalapok toldása többféleképpen történhet:
 • Sarokillesztő profillal:

  Ez egy egyszerű megoldás. A munkalap darabjai közé egy úgynevezett aluprofilt helyeznek, és ennek segítségével illesztik össze azokat. Ez a megoldás nem a legjobb, hiszen nem igazán esztétikus, másrészt a profil szélei - mint minden perem, vagy kiemelkedés lehetőséget nyújt a szennyeződések lerekódásához, és tisztítani is nehéz.
Ezeken a munkalapoknak az élkialakítása is különböző lehet:
 • Posztforming él:

  Normális esetben az elülső él lekerekített. Ha a munkalap oldalai, esetleg a hátulsó éle is szabadon áll, a lekerekítés ún. posztformingolt él beültetésével lehetséges.
 • Fa szegélyek:

  Igen szép és nemes tud leni egy fa szegővel ellátott munkalap. Igazából akkor mutat, ha a konyhabútor is fából van vagy fa mintázatú. Színben tetszés szerint pácolhatók.

Műanyag

Forgácslapra vagy MDF lap alapra kerül fel egy műanyag fólia, melamingyanta. Előnye, hogy tökéletesen ellenáll a háztartásban használatos savaknak és lúgoknak. Színválasztéka óriási. Mintásak is lehetnek, fényesek vagy mattak, simák vagy érdes felületűek.

Nádazás (bútornádazás)

Ülőbútorok ülésének és támlafelületének hasított spanyolnád szalagokkal többféle mintájú kereszteződésben való befonása.

Nisé

A felső elemek és a munkapult közötti nyílást nevezzük így. Ez a hely is hasznossá tehető a főzéshez szükséges kellékek és kisgépek tárolásával, illetve különböző nisében elhelyezhető elemekkel.

Pácok

Festékanyagok, amelyek megfelelő oldatokban elkészítve a fa felületének színezésére szolgálnak, anélkül, hogy annak erezetét eltakarnák.