A lakótér feng shuija/ A háló

Ha olvassuk a népszerű magazinokat, nézzük a tévét, szörfözünk a világhálón, vagy látogatjuk kedvenc könyvesboltunkat, valószínűleg ismerősen cseng számunkra a "feng shui" kifejezés, ami a lakóterület megtervezésének művészetére és tudományára utal.
Ez az ősrégi, kínai módszer egyre népszerűbb Nyugaton, mivel a stresszben élő, hajszolt életmódot követő európaiak, amerikaiak, kanadaiak egyre inkább keresik a környezettel való harmónia megteremtésének módozatait. Belsőépítészek, lakberendezők egyre gyakrabban alkalmazzák az "elhelyezés művészeteként" is emlegetett feng shui módszereit.
Ez azonban nem jelenti azt, hogy mindez csupán a belső lakberendezés eszköze. Témaköre nem korlátozható csupán az otthoni vagy irodai bútorokra és azok elrendezésére. Mindazonáltal, a szabályos szögek, az ajtók, ablakok elhelyezése, bizonyos színkombinációk, a bútorok különböző elhelyezése elősegítheti, vagy éppen akadályozhatja a minden dolgot körülvevő, alapvető energia - más néven csi - állandó, folyamatos áramlását lakóhelyünkön és munkahelyünkön egyaránt.

A HÁLÓSZOBA

Mivel az emberek életük egyharmadát alvással töltik, és mivel a jótékony alvás egyike a jó egészség legfontosabb jellemzőinek, érdemes kiemelt figyelmet fordítani hálószobánk megtervezésére. Érdemes szem előtt tartani, hogy a hálószobában nem mindenki visel pizsamát, így azt célszerű puha kárpit és szőnyeg együttesével berendezni, amihez fabútor társul. A fém túlontúl durva és kemény a hálószobához. Másik fontos dolog, hogy meghatározzuk az ágy helyzetét az ajtóhoz, ablakokhoz, falakhoz viszonyítva.

AJTÓ: A feng shui elmélete szerint fontos, hogy azonnal, még az ágyból láthassunk mindenkit, aki belép. Ha az ajtó az ágy fejére vagy mögé nyílik, az ajtóból áramló, erős energia betegséget okozhat.
ABLAK: Az ágyat csendes, biztonságos és huzatmentes helyre kell tenni. Kínában úgy hiszik, az ablak felől jövő hűvös áramlás még az egészséges embereknél is fejfájáshoz vezet. Akik kénytelenek az ágyat az ablak közelébe tenni, a következő útmutatóban némi segítséget találnak arra nézve, milyen a megfelelő távolság az ágy és az ablak között.
  1. Délkeletre néző ablak esetén: 1 méter
  2. Északnyugatra néző ablak esetén: 2 méte
  3. Ablak, alatta fűtőberendezéssel: 1 méter
  4. Ablak, alatta légkondicionálóval: 2 méter
  5. Ágy, baldachinszerű körfüggönnyel: 1 méter
  6. Ágy, baldachin nélkül: 2 méter
www.rs.hu