A tél színeivel a meghitt hangulatért

Most, hogy valóban megérkezett a tél hóval, széllel, mínuszokkal, ha még nem tettük meg akkor öltöztessük lakásunkat téli „ruhába”.


Ahogy a természetben is van, úgy otthonunkban is a kontrasztokat kell előtérbe helyeznünk. A jég, a hó a csupasz fák ellentétét tiszta, erős színárnyalatok teremtik meg.
Jellemzően a fekete- fehér összeállítások dominálnak, de ez nem jelenti azt, hogy csak a hideg kék, fehér, és fekete színeket tudjuk használni az átalakításnál, hanem használhatjuk a vérpiros, azúrkék, napsárga és akár a hideg fenyőzöld árnyalatát is.
Az alaptónus természetesen a kék és a fehér legyen, amik kiemelik a melegebb, barátságos színeket.A fehér szín

Először is, játsszunk a fehér színnel és kombináljuk különböző sötétebb színekkel, melyek szépen kiemelik és kontrasztot adnak neki. A téli tájat elképzelve próbáljuk megvalósítani az elképzeléseinket. A hó alól előbukkanó, kivillanó sötét színeket, mint a fák törzse vagy a föld színe.


Figyelnünk kell azonban, hogy a fehér szín ne váljon egyhangúvá és ezt a legegyszerűbben úgy kerülhetjük el, hogy sokféle árnyalatát használjuk. A fehér szín előnye, hogy a kisebb lakásokban is praktikus könnyedsége, és a tér nagyító hatása miatt.
Egyre divatosabb, hogy a szoba egyik falát, esetleg két falat festenek le valamilyen élénk, sötét színnel és a többit pedig fehérre hagyják. Ha a nagy részt fehéren hagyjuk, máris visszaköszön ezzel a technikával is a fentebb említett kontraszt.


További 5 érv a fehér szín mellett:

• a fehér soha nem megy ki a divatból, és bármilyen stílushoz használhatod
• minden formájú és méretű helyiséghez jól passzol
• sokkal világosabbá varázsolja az amúgy sötétnek ható teret
• meghitt hangulatot sugároz, és frissességet lop otthonodba
• visszafogott eleganciát és méltóságot tükröz


A jég, mint jellegzetes téli tünemény

A télhez tartozik még közvetlenül a „jégérzet”, melyet otthonunkban különböző üvegfelületekkel tudunk megvalósítani. A jég csillogását idézik az otthon használt üvegtárgyak, plexielemek. Lehet ez egy üveg tolóajtó, a zuhanyfülke fala, térelválasztó üveglap, a konyha hátfalaként alkalmazott üvegpanel, üvegtégla betét, polc, üveglapos asztal. Lehetőleg átlátszó vagy savmaratott felületet válasszunk, vagy egy kicsit kékes árnyalatút, ez emlékeztet legjobban a jégre. Másik érdeme az üvegnek, hogy szinte semmit sem vesz el a térélményből.
Utolsó simításként dobjuk fel a szobákat téli kiegészítőkkel, vagy gyertyákkal, melyek jégcsapok hatását keltik, üvegdíszekkel, gyöngyökkel, vagy egy szép fehér süppedős szőnyeggel, mely a frissen hullott, puha hótakaróra emlékeztet.


A fehér, melyről ez jut eszünkbe: hó, fény, jóság, ártatlanság, frissesség, tisztaság...
Leginkább a tökéletesség színéhez társítjuk.
Ezek mellett a fehér szín a biztonságot, egyszerűséget és tisztaságot is szimbolizálja. 
feketével ellentétben leginkább pozitív jelentése van.