A legtöbb ember télen kevesebbet mozdul ki otthonról, ezért több
időt tölt a négy fal között, mint a melegebb évszakokban, így
jogosan jelenik meg az az igény, hogy otthonunkat „kuckósabbá”
varázsoljuk.
A meghittség és harmónia iránti vágyunkat
megelégíthetjük, ha az otthonunkban lévő tárgyak melegséget
árasztanak és barátságosak, de a cél mindenekelőtt az, hogy
feldobjuk környezetünket a megfelelő anyagok alkalmazásával és
odaillő dekorációs elemekkel.
A
mi 10 tippünk
1.
Színekkel való játék
Ő
sszel és télen akár hétfoknyi különbséget is érezhetünk a hideg és
meleg árnyalatok között.
Ilyen időben ajánlott kerülni a hideg tónusokat. Hangulatunkra
pozitív hatással lehet, ha otthonunkban a piros, sárga és
narancsszínű tárgyakat helyezzük előtérbe. Például lámpánkba
tekerjünk barackszínű vagy narancs villanykörtét és húzzunk
piros zoknit lábunkra a hideg ellen.
2.
Illatokkal a hideg ellen
N
em
kizárólag a színekkel idézhetünk elő melegségérzetet,
bizonyos illatok fokozzák ezt a hangulatot. Az egyik legkedveltebb
téli illat a
fahéj, mely serkenti a vérkeringést és remek gyulladásgátló
is. Szintén
népszerű még a szegfűszeg, a gyömbér aromája is. Ezek az
illatok mind- mind a téli havas tájat, az ünnepeket idézik fel
bennünk.
3. Pihe-puha
textilekkel a melegebbért
A
téli takarók általában már az őszi időszak első heteiben
előkerülnek, és hamar hozzánk nőnek. Egy meleg takaró alá
bújni és egy könyvet olvasni a kanapén vagy a fotelben remek
program lehetőség. Ezek a textilek azonban máshol is hasznunkra
lehetnek a téli hangulat megteremtése során. Ha tudjuk akkor
érdemes a párnahuzatokat az ágytakarót, függönyöket téli
kollekcióra cserélni, elsősorban mediterrán, meleg színekből
és vastagabb anyagú textilekből. A kemény parkettát, járólapot
is ajánlatos télvíz idején egy pihe-puha szőnyeg alá bújtatni!
Nemcsak kényelmes és mutatós, de még szigetel is, így
jelentősen hozzájárul a szoba melegen tartásához. Ha kicsi a
lakásod, inkább a színekkel variálj, és válassz mélyebb
árnyalatokat.
4.
Gyertyák, lámpák, hangulatvilágítás használata
T
élen
korábban sötétedik, így otthonunkban kellemes hangulatot
teremthetünk ilyenkor mécsesekkel, illatgyertyákkal és
hangulatvilágításokkal. A meleg fényű mécsesek ráadásul
nemcsak hangulatot teremtenek, hanem a hőérzetet is jelentősen
emelik.
5. Apró praktikákkal a melegebb lakásért
A
lakás apró hibáira, mint például a nyílászárók helytelen
záródására, általában akkor derül fény, amikor már
beköszöntött a hideg. Ha te is érzed a fagyos levegőt az ajtók
és az ablakok mellett, érdemes szigetelőcsíkokat beszerezni,
melyeket akár mi magunk is könnyedén feltehetünk. Ha dupla
ablakunk van, akkor az ablakok közé bármilyen vastagabb textilt is
be tudunk tenni, és így a jó meleg otthonunkban marad!
6. Tüzeld fel a hangulatot
O
tthonod
„téliesítésének” egyik módja egy kandalló beszerzése.
Kivitelezését nézve rengeteg -féle, fajta kandallóval
találkozhatunk már manapság, és a kiválasztásnál fontos
figyelembe venni azt is, hogy lakásunk stílusához illeszkedőt
válasszunk, mert egy modern otthonhoz más kandallótípusokat illik
választani, mint egy klasszikus enteriőrhöz.
A napjainkban
népszerű lakóparki lakásokban nehéz utólag működő kandallót
kialakítani, de erre is kínál a piac ma már megoldásokat. Ilyen
esetekben választhatunk elektromos vagy gázzal üzemelő, a tüzet
csak imitáló típusok közül. Azok számára, akik mégsem
szeretnének egy nagyobb beruházást mégis csábítja őket egy
kandalló ötlete, gipszkartonból kialakíthatnak egy
kandallóformát, de ezt sajnos nem tudják majd „igazi”
melegítésre használni.
7.
Fény-trükkök
E
gy
teret a legegyszerűbben fényekkel tudjuk befolyásolni,
átalakítani. A harmonikus és meghitt otthon egyik különleges
mégis nagyon egyszerű receptje, hogy az égőket kicseréljük
gyengébb, sárgásabb izzókra, a lámpaernyőt pedig bordósabb,
sötétebb árnyalatúra. Minél tompább fény uralkodik a
szobában, annál bensőségesebb lesz majd a hangulat is. Télen
érdemes a spotlámpákat lekapcsolni és gyertyákat,
hangulatlámpákat gyújtani helyettük.
8. Kuckó
A
hogy
az előzőekben említettük télen, hidegben az emberek átlagosan
több időt töltenek el otthonukban, mint a melegebb hónapok során.
Egyik jó tippünk azoknak, akik szeretnek olvasni, hogy alakítsanak
ki egy barátságos olvasókuckót. Első lépésként a könyveket
csoportosítsd át a foteled, kanapéd mellé egy kis asztalával,
melyről későbbiekben akár csemegézni is tudsz.
A
bensőséges „kuckó” hangulatot fokozhatja az is, ha a családi
képek nem az albumokban, számítógépen megbújva vannak, hanem
szépen bekeretezve, akár képmontázsként is használva
dekorelemként ékesítik a faladat.
9.
Rendezd át a nappalit!
N
em
mindenki tud évszakonként új bútorokat beszerezni, ezért a mi
javaslatunk: Rendezd át! Ha a bútorokat áttologatod egy másik
helyre és csak egy-egy kiegészítőt, asztalkát, egy kényelmes
fotelt, új szőnyeget, képet tudsz beszerezni, már akkor teljesen
új arculatot kaphat otthonod. Teljesen megváltoztathatja a
lakásbelső hangulatát, ha a leggyakrabban használt helyiségben
egészen más koncepció szerint rendezed el bútorokat. A megújulás
erejével hat az is, ha egy díszes tükröt teszel szokatlan helyre.
Egy új drapéria, függöny beszerzése is sokat dobhat otthonunk
hangulatán!
10. Forralt bor receptek
Rozmaringos
rizling forralt bor
1,5
l rizling fehérbor (2 üveg)
120 ml víz
120 ml cukor
2 citrom héja
2 evőkanál szárított rozmaring
60 ml méz
120 ml víz
120 ml cukor
2 citrom héja
2 evőkanál szárított rozmaring
60 ml méz
M
elegítsük
forróra a vizet (de ne forraljuk), közben keverjük hozzá a
cukrot, rozmaringot és mézet. Hagyjuk ázni 10 percig. Öntsük
hozzá a bort. Melegítsük újra, de ne hagyjuk, hogy lobogni
kezdjen.
T
együk
hozzá a citrom héjat. Zárjuk le a tüzet. Fedjük le és hagyjuk
még pár percet, hogy az ízek átvegyék egymás aromáját.
Szűrjük le és kínáljuk forrón.
Narancsos
ánizsos forralt bor
2
üveg vörösbor (lehetőleg kék szőlőből készült, Cabernet
vagy Shiraz a legjobb)
6-7 evőkanál barna cukor
1 fahéjrúd
3 csillag ánizs
1 teáskanál szegfűszeg
1 narancs és héja
6-7 evőkanál barna cukor
1 fahéjrúd
3 csillag ánizs
1 teáskanál szegfűszeg
1 narancs és héja
H
ámozzuk
meg a narancsot hámozóval (csak az aromás külső héjára lesz
szükség). Vágjuk apró csíkokra a héjat. Facsarjuk ki a
narancsot. Egy nagy edényben tegyük oda főni a bort, öntsük
hozzá a narancslevet és keverjük hozzá a barna cukrot.
Tegyük
bele a fűszereket: fahéj, ánizs, narancshéj, szegfűszeg. Fedjük
le. Tartsuk melegen 1 órán át, míg a bor átveszi teljesen az
ízeket. Puncsos csészékben szolgáljuk.
Fahéjas
konyakos forralt bor
500
ml víz
2 evőkanál cukor
2 fahéjrúd
2 üveg vörösbor
120 ml konyak
Citrom héj
2 evőkanál cukor
2 fahéjrúd
2 üveg vörösbor
120 ml konyak
Citrom héj
A
vizet forraljuk egy nagy tálban fel, keverjük hozzá a fahéjat,
cukrot, citromhéjat. Öntsük hozzá a bort és lassú tűzön
forraljuk fel. Keverjük hozzá a konyakot és vegyük le a tűzről.
Szűrjük le és forrón szolgáljuk fel!
Forralt bor brandyvel
700
ml víz
200 g cukor
1 citrom héja
1 fahéjrúd
15 db. szegfűszeg
1 üveg vörösbor
100 ml brandy
200 g cukor
1 citrom héja
1 fahéjrúd
15 db. szegfűszeg
1 üveg vörösbor
100 ml brandy
F
őzzük
fel a vizet és összes fűszert egy nagy edényben, forraljuk együtt
10 percig. Adjuk hozzá a bort és melegítsük fel kb. 80 fokra.
Adjuk hozzá a brandyt is. Fedjük le és hagyjuk pár percig, hogy
átvegyék egymást az ízek. Melegen tálaljuk.
Citrusos
forralt bor
120
ml víz
100 g cukor
1 narancs
2 citrom
3 fahéjrúd
12 szegfűszeg
2 üveg vörösbor
100 g cukor
1 narancs
2 citrom
3 fahéjrúd
12 szegfűszeg
2 üveg vörösbor
F
orrósítsuk
fel a vizet (de ne forraljuk), keverjük hozzá a cukrot, fahéjat és
szegfűszeget. Hagyjuk állni 10 percet. Adjuk hozzá a bort.
Hámozzuk meg a narancsot és a citromokat és keverjük hozzá.
Fedjük le és hagyjuk összeérni az ízeket. Melegen igyuk!
Szerecsendiós,
szegfűszeges forralt bor
3
üveg Cabernet Sauvignon bor
250 ml narancslé
1/2 teáskanál szerecsendió
1/2 teáskanál fahéj
1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
2 evőkanál egész szegfűszeg
1 evőkanál méz
2 evőkanál barna cukor
250 ml narancslé
1/2 teáskanál szerecsendió
1/2 teáskanál fahéj
1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
2 evőkanál egész szegfűszeg
1 evőkanál méz
2 evőkanál barna cukor
T
együk
oda a bort főni, keverjük hozzá az összes fűszert. Gyakran
kevergessük, és tartsuk nagyon alacsony lángon. Mielőtt felfőne,
vegyük le a tűzről. Melegen ajánljuk!
Kardamomos
forralt bor
2
evőkanál barna cukor
1 narancs
1 fahéj
2 szegfűszeg
5 kardamom hüvely belseje
750 ml víz
1 üveg vörösbor
1 narancs
1 fahéj
2 szegfűszeg
5 kardamom hüvely belseje
750 ml víz
1 üveg vörösbor
H
ámozzuk
meg a narancsot. Tegyük a héjat és minden egyéb összetevőt a
bor kivételével egy edénybe és melegítsük fel alacsony lángon
kb. 10 percig (ne forraljuk fel). Öntsük hozzá a bort és hagyjuk,
hogy felmelegedjen, de ne forrjon fel. Hagyjuk állni pár percig
fedő alatt. Szűrjük le és tálaljuk melegen.
Barna
cukros forralt bor
2
üveg száraz Cabernet Sauvignon
1 narancs héja
1 fahéjrúd
8 egész szegfűszeg
1 egész szerecsendió
6-8 evőkanál barna cukor
narancs szeletek
1 narancs héja
1 fahéjrúd
8 egész szegfűszeg
1 egész szerecsendió
6-8 evőkanál barna cukor
narancs szeletek
T
együk
fel főni a bort lassú tűzre. Tegyük hozzá a narancshéjat, a
fahéjat, szegfűszeget, szerecsendiót. Lassú tűzön melegítsük.
Fedjük le és hagyjuk 2 órát állni. Szűrjük le és melegen
tálaljuk narancs szeletekkel.