10 tipp, hogy kellemesen töltsd a -20C is!


legtöbb ember télen kevesebbet mozdul ki otthonról, ezért több időt tölt a négy fal között, mint a melegebb évszakokban, így jogosan jelenik meg az az igény, hogy otthonunkat „kuckósabbá” varázsoljuk. 

A meghittség és harmónia iránti vágyunkat megelégíthetjük, ha az otthonunkban lévő tárgyak melegséget árasztanak és barátságosak, de a cél mindenekelőtt az, hogy feldobjuk környezetünket a megfelelő anyagok alkalmazásával és odaillő dekorációs elemekkel.A mi 10 tippünk

1. Színekkel való játék

Ő
sszel és télen akár hétfoknyi különbséget is érezhetünk a hideg és meleg árnyalatok között. Ilyen időben ajánlott kerülni a hideg tónusokat. Hangulatunkra pozitív hatással lehet, ha otthonunkban a piros, sárga és narancsszínű tárgyakat helyezzük előtérbe. Például lámpánkba tekerjünk barackszínű vagy narancs villanykörtét és húzzunk piros zoknit lábunkra a hideg ellen.2. Illatokkal a hideg ellen
N
em kizárólag a színekkel idézhetünk elő melegségérzetet, bizonyos illatok fokozzák ezt a hangulatot. Az egyik legkedveltebb téli illat a fahéj, mely serkenti a vérkeringést és remek gyulladásgátló is. Szintén népszerű még a szegfűszeg, a gyömbér aromája is. Ezek az illatok mind- mind a téli havas tájat, az ünnepeket idézik fel bennünk.

3. Pihe-puha textilekkel a melegebbért

A téli takarók általában már az őszi időszak első heteiben előkerülnek, és hamar hozzánk nőnek. Egy meleg takaró alá bújni és egy könyvet olvasni a kanapén vagy a fotelben remek program lehetőség. Ezek a textilek azonban máshol is hasznunkra lehetnek a téli hangulat megteremtése során. Ha tudjuk akkor érdemes a párnahuzatokat az ágytakarót, függönyöket téli kollekcióra cserélni, elsősorban mediterrán, meleg színekből és vastagabb anyagú textilekből. A kemény parkettát, járólapot is ajánlatos télvíz idején egy pihe-puha szőnyeg alá bújtatni! Nemcsak kényelmes és mutatós, de még szigetel is, így jelentősen hozzájárul a szoba melegen tartásához. Ha kicsi a lakásod, inkább a színekkel variálj, és válassz mélyebb árnyalatokat.

4. Gyertyák, lámpák, hangulatvilágítás használata

T
élen korábban sötétedik, így otthonunkban kellemes hangulatot teremthetünk ilyenkor mécsesekkel, illatgyertyákkal és hangulatvilágításokkal. A meleg fényű mécsesek ráadásul nemcsak hangulatot teremtenek, hanem a hőérzetet is jelentősen emelik.5.  Apró praktikákkal a melegebb lakásért

A
lakás apró hibáira, mint például a nyílászárók helytelen záródására, általában akkor derül fény, amikor már beköszöntött a hideg. Ha te is érzed a fagyos levegőt az ajtók és az ablakok mellett, érdemes szigetelőcsíkokat beszerezni, melyeket akár mi magunk is könnyedén feltehetünk. Ha dupla ablakunk van, akkor az ablakok közé bármilyen vastagabb textilt is be tudunk tenni, és így a jó meleg otthonunkban marad! 

6. Tüzeld fel a hangulatot


O
tthonod „téliesítésének” egyik módja egy kandalló beszerzése. Kivitelezését nézve rengeteg -féle, fajta kandallóval találkozhatunk már manapság, és a kiválasztásnál fontos figyelembe venni azt is, hogy lakásunk stílusához illeszkedőt válasszunk, mert egy modern otthonhoz más kandallótípusokat illik választani, mint egy klasszikus enteriőrhöz. A napjainkban népszerű lakóparki lakásokban nehéz utólag működő kandallót kialakítani, de erre is kínál a piac ma már megoldásokat. Ilyen esetekben választhatunk elektromos vagy gázzal üzemelő, a tüzet csak imitáló típusok közül. Azok számára, akik mégsem szeretnének egy nagyobb beruházást mégis csábítja őket egy kandalló ötlete, gipszkartonból kialakíthatnak egy kandallóformát, de ezt sajnos nem tudják majd „igazi” melegítésre használni.

7. Fény-trükkök

E
gy teret a legegyszerűbben fényekkel tudjuk befolyásolni, átalakítani. A harmonikus és meghitt otthon egyik különleges mégis nagyon egyszerű receptje, hogy az égőket kicseréljük gyengébb, sárgásabb izzókra, a lámpaernyőt pedig bordósabb, sötétebb árnyalatúra. Minél tompább fény uralkodik a szobában, annál bensőségesebb lesz majd a hangulat is. Télen érdemes a spotlámpákat lekapcsolni és gyertyákat, hangulatlámpákat gyújtani helyettük.8. Kuckó

A
hogy az előzőekben említettük télen, hidegben az emberek átlagosan több időt töltenek el otthonukban, mint a melegebb hónapok során. Egyik jó tippünk azoknak, akik szeretnek olvasni, hogy alakítsanak ki egy barátságos olvasókuckót. Első lépésként a könyveket csoportosítsd át a foteled, kanapéd mellé egy kis asztalával, melyről későbbiekben akár csemegézni is tudsz.bensőséges „kuckó” hangulatot fokozhatja az is, ha a családi képek nem az albumokban, számítógépen megbújva vannak, hanem szépen bekeretezve, akár képmontázsként is használva dekorelemként ékesítik a faladat.


9. Rendezd át a nappalit!

N
em mindenki tud évszakonként új bútorokat beszerezni, ezért a mi javaslatunk: Rendezd át! Ha a bútorokat áttologatod egy másik helyre és csak egy-egy kiegészítőt, asztalkát, egy kényelmes fotelt, új szőnyeget, képet tudsz beszerezni, már akkor teljesen új arculatot kaphat otthonod. Teljesen megváltoztathatja a lakásbelső hangulatát, ha a leggyakrabban használt helyiségben egészen más koncepció szerint rendezed el bútorokat. A megújulás erejével hat az is, ha egy díszes tükröt teszel szokatlan helyre. Egy új drapéria, függöny beszerzése is sokat dobhat otthonunk hangulatán!

10. Forralt bor receptekHa otthonod ékesítésével végeztél utolsó tippünk , hogy készíts egy nagyon ízletes forralt bort és fogyaszd el új melegséget árasztó, hangulatos otthonodban!

Rozmaringos rizling forralt bor
1,5 l rizling fehérbor (2 üveg)
120 ml víz
120 ml cukor
2 citrom héja
2 evőkanál szárított rozmaring
60 ml méz
M
elegítsük forróra a vizet (de ne forraljuk), közben keverjük hozzá a cukrot, rozmaringot és mézet. Hagyjuk ázni 10 percig. Öntsük hozzá a bort. Melegítsük újra, de ne hagyjuk, hogy lobogni kezdjen.

T
együk hozzá a citrom héjat. Zárjuk le a tüzet. Fedjük le és hagyjuk még pár percet, hogy az ízek átvegyék egymás aromáját. Szűrjük le és kínáljuk forrón.


Narancsos ánizsos forralt bor
2 üveg vörösbor (lehetőleg kék szőlőből készült, Cabernet vagy Shiraz a legjobb)
6-7 evőkanál barna cukor
1 fahéjrúd
3 csillag ánizs
1 teáskanál szegfűszeg
1 narancs és héja
H
ámozzuk meg a narancsot hámozóval (csak az aromás külső héjára lesz szükség). Vágjuk apró csíkokra a héjat. Facsarjuk ki a narancsot. Egy nagy edényben tegyük oda főni a bort, öntsük hozzá a narancslevet és keverjük hozzá a barna cukrot. 

Tegyük bele a fűszereket: fahéj, ánizs, narancshéj, szegfűszeg. Fedjük le. Tartsuk melegen 1 órán át, míg a bor átveszi teljesen az ízeket. Puncsos csészékben szolgáljuk.


Fahéjas konyakos forralt bor
500 ml víz
2 evőkanál cukor
2 fahéjrúd
2 üveg vörösbor
120 ml konyak
Citrom héj
A
 vizet forraljuk egy nagy tálban fel, keverjük hozzá a fahéjat, cukrot, citromhéjat. Öntsük hozzá a bort és lassú tűzön forraljuk fel. Keverjük hozzá a konyakot és vegyük le a tűzről. Szűrjük le és forrón szolgáljuk fel!
Forralt bor brandyvel

700 ml víz
200 g cukor
1 citrom héja
1 fahéjrúd
15 db. szegfűszeg
1 üveg vörösbor
100 ml brandy
F
őzzük fel a vizet és összes fűszert egy nagy edényben, forraljuk együtt 10 percig. Adjuk hozzá a bort és melegítsük fel kb. 80 fokra. Adjuk hozzá a brandyt is. Fedjük le és hagyjuk pár percig, hogy átvegyék egymást az ízek. Melegen tálaljuk.


Citrusos forralt bor
120 ml víz
100 g cukor
1 narancs
2 citrom
3 fahéjrúd
12 szegfűszeg
2 üveg vörösbor
F
orrósítsuk fel a vizet (de ne forraljuk), keverjük hozzá a cukrot, fahéjat és szegfűszeget. Hagyjuk állni 10 percet. Adjuk hozzá a bort. Hámozzuk meg a narancsot és a citromokat és keverjük hozzá. Fedjük le és hagyjuk összeérni az ízeket. Melegen igyuk!


Szerecsendiós, szegfűszeges forralt bor
3 üveg Cabernet Sauvignon bor
250 ml narancslé
1/2 teáskanál szerecsendió
1/2 teáskanál fahéj
1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
2 evőkanál egész szegfűszeg
1 evőkanál méz
2 evőkanál barna cukor
T
együk oda a bort főni, keverjük hozzá az összes fűszert. Gyakran kevergessük, és tartsuk nagyon alacsony lángon. Mielőtt felfőne, vegyük le a tűzről. Melegen ajánljuk!


Kardamomos forralt bor
2 evőkanál barna cukor
1 narancs
1 fahéj
2 szegfűszeg
5 kardamom hüvely belseje
750 ml víz
1 üveg vörösbor
H
ámozzuk meg a narancsot. Tegyük a héjat és minden egyéb összetevőt a bor kivételével egy edénybe és melegítsük fel alacsony lángon kb. 10 percig (ne forraljuk fel). Öntsük hozzá a bort és hagyjuk, hogy felmelegedjen, de ne forrjon fel. Hagyjuk állni pár percig fedő alatt. Szűrjük le és tálaljuk melegen.


Barna cukros forralt bor
2 üveg száraz Cabernet Sauvignon
1 narancs héja
1 fahéjrúd
8 egész szegfűszeg
1 egész szerecsendió
6-8 evőkanál barna cukor
narancs szeletek
T
együk fel főni a bort lassú tűzre. Tegyük hozzá a narancshéjat, a fahéjat, szegfűszeget, szerecsendiót. Lassú tűzön melegítsük. Fedjük le és hagyjuk 2 órát állni. Szűrjük le és melegen tálaljuk narancs szeletekkel.