Tavaszi megújulás


A tavasz többek között a megújulás szimbóluma is, mert nem csak az alvó természet ébred fel és újul meg, hanem ebben az időszakban szoktuk végezni a nagytakarítást otthonunkban és szervezetünkben is.

Két lépésben a külső- belső „tisztasághoz”

Első lépés: Otthonunk tisztítása

Bár nagyon nehéznek tűnik átállni a környezetkímélő üzemmódra, azért apró lépésekkel el lehet kezdeni a változást. Vásárolhatunk tudatosabban, gyűjthetjük szelektíven a szemetet, közlekedhetünk bicajjal vagy trolival, mellőzhetjük a vegyszereket például, még akkor is, ha némelyik eljárás itt-ott szinte feleslegesnek tűnik (ld.: szemétgyűjtés).

A lakásban használt tisztítószerek nagy része rendkívül károsítja a környezetet már azzal, hogy létezik (előállították), aztán azzal is, hogy használjuk a lakásban (nem tesz jót se nekünk, sem gyermekeinknek), illetve azzal, hogy valahova mégiscsak eljut az elhasznált, vízzel hígított vagy egyszerűen tömény vegyszer. Helyette létezik számos, régen is bevált szer, ami természetes, és a légynek sem árt. (Sokszor persze ez is gondot okoz, ha éppen a hangyairtásról esik szó például, ugyanis azokat a kis jószágokat igen nehéz elzavarni, ha már egyszer megérkeztek, de erről egy másik cikkben esik szó).

Az első és legfontosabb tanács, hogy takarítsunk rendszeresen! Ha nem várjuk meg, hogy sok réteg étel rászáradjon a gáztűzhelyre, akkor nincs is szükségünk olyan erejű oldószerre, ami már nekünk is árt. Amennyiben sütés-főzés után takarítunk, szinte vízzel eltávolítható a foltok nagy része. Az olajos, zsíros felületek persze makacsabbak, azokat ecetes vízzel lehet tisztára suvickolni.


Az ecet egyébként nagyon hasznos folyadék. Érdemes 10%-osat venni, a 20%-os még az ecetből is eléggé sűrű. Általában egyharmad ecetet keverünk el kétharmad mennyiségű vízzel, az így kapott koktélt aztán igen sok mindenre használhatjuk. Ragyogóvá varázsolhatjuk vele a tükröket, az ablakokat, de akár a bútorok fém részeit is. A fürdőszobában a csapok tisztítására, a mosógépben pedig a ruhák öblítésére is jó. Könnyen ki lehet szellőztetni, a tiszta ruhák pedig nem őrzik meg jellegzetes illatát. Az ecetes keverékkel nyugodtan fel is moshatunk a kővel burkolt felületeken, mert fertőtlenít is, de a makacs vízkő ellen is maximális fegyver.

Ha fehéríteni szeretnénk, nem kell egyből a hipót választani, sem egyéb rémisztően maró, modernebb társait, hanem egyszerűen keverjünk a mosószerbe szódabikarbónát. Így a szürkéssé avanzsált fehér ruházat visszanyeri a színét. A mosószer sem a tökéletes, mert allergiás reakciókat válthat ki, helyette mosószódát választhatunk, amelynek használata szintén egyszerű, és többnyire bioboltokban juthatunk hozzá igen olcsón. Arra kell ügyelnünk, hogy amikor a papírzacskóból áthelyezzük otthon valamilyen tartósabb edénybe, ne lélegezzük be a port. Ha már tartósan tudjuk tárolni, csak az adagolásra figyeljünk: 7 liter vízhez 1 evőkanál mosószódát tegyünk, és ruháink tökéletesen tiszták lesznek. Nagyon környezetbarát megoldás, ha mosószappant lereszelünk, és az így nyert „pelyhekkel” dolgozunk, könnyen elbomlik, és bármelyik drogériában megvásárolható.


Gyümölcsfoltot citromsavval, vörösbort rászórt sóval lehet hatékonyan eltávolítani, vért azonnali hideg vizes mosással, izzadtságot ecetes vízzel, kávét tojássárgájával kevert vízzel, rágógumit jégkockával, filctollnyomot alkoholos szivaccsal, zsíros pacnit forró vízzel, majd szódabikarbónával tisztítsuk!

Második lépés: Szervezetünk tisztítása

Tavasszal kimondottan ajánlott szervezetünk méregtelenítése. A tavaszi méregtelenítés egy 4-6 hetes program, amelyet több módon is kivitelezhetünk. Télen sok káros anyag lerakódik bennünk, amiktől érdemes tehermentesíteni magunkat. Nem csak regenerálódnak sejtjeink, hanem feltöltődünk energiával is.
A méregtelenítést elsősorban böjttel, vagy csökkentett, módosított táplálékbevitellel tudjuk megkezdeni, de azzal is sokat könnyítünk testünkön, ha egy-egy böjtnapot tartunk a hét folyamán.

A mi tippünk:

Fokozott folyadékbevitel

A salakanyagokat elsősorban a folyadék mossa ki a szervezetünkből, így érdemes minél több vizet vagy gyógyteát fogyasztani ezekben az időszakokban. A méregtelenítés ideje alatt ajánlott a kávé fogyasztást mérsékelni, mert a koffein vizet von el a szervezettől.
Mozgás

A mozgás nem csak ezekben az időszakokban ajánlott, de ilyenkor fokozottan. Már sokat lendít méregtelenítésünkön akár napi fél órás mozgás, illetve séta is. Akik edzőterembe járnak érdemes sportolás után szaunázni is, mely a bőrünkre rendkívül jótékony hatással van, mert az összegyűlt méreganyagok távoznak az izzadással bőrünkön keresztül. A hideg-meleg váltózuhany tovább fokozhatja a hatást.