Cseréld le a régi "szürkét", jöhet a színes új!


Végre lassan beköszönt a várva várt tavasz! A legtöbb esetben a a tavasz közeledtét jelzi az is, hogy megnő az igényünk egy nagytakarításra és a régi limlomok szelektálására. A napsütéstől feltöltődve, energikusan neki is tudunk látni ennek a nagy munkának. 


Ebben az évszakban a zord tél után ösztönösen vágyunk a változásra, így otthonunk rendbetétele, átrendezése ideális ilyenkor.
Sokan kifejezetten hajlamosak vagyunk régi tárgyaink megőrzésére és olykor felesleges dolgoktól sem válunk meg időben, hanem felhalmozzuk őket otthonunkban. Ha végeztünk a takarítással és a lomtalanítással neki kezdhetünk otthonunk újra díszítéséhez.


Tavasszal nem csak lakásunk rendbetételének igénye jelenik meg, hanem sokkal jobban vonzódunk a színesebb dolgokhoz, bútorokhoz, kiegészítőkhöz. Ebben az évszakban érdemes nagyobb teret engedni fantáziánknak és beköltöztetni a tavasz színeit otthonunkba.


A környezetünkben lévő színek hatnak ránk mind fizikai mind szellemi vonalon. Egyes színek megnyugtatnak, míg más színek stimulálnak minket, de mindenképpen hatással vannak ránk. Az alábbiakban bemutatunk néhány főbb színt, melyet fel tudunk használni lakberendezéskor.

Piros
A piros a szenvedély, az erő, a bátorság és az agresszió színe. A vérkeringéssel és a szaporodási rendszerrel lehet összefüggésbe hozni. Ez a szín felelős a hatékony munkavégzésért és az aktív életért. 


Stimulálja az idegrendszert és segít nyitottabb személyiséggé válni. Otthonunkban azonban érdemes óvatosan bánni vele, mert ha nagy felületeken alkalmazzuk, akkor feszült légkört teremthet. Hálószobába nem kifejezetten ajánlott, mert nyugtalanná tehet minket, de a dolgozószobánk falát minden további nélkül festhetjük pirosra, mert ez elősegítheti a hatékonyabb munkavégzést.

Zöld
Ez alapjában véve a természet színe és nyugtató hatása van szervezetünkre és immunrendszerünkre. Pszichésen a lelki egyensúly megteremtésében játszik fontos szerepet, mert hozzájárul a pozitív gondolkodáshoz és még a stresszt is csökkenti.


Ezt a színt érdemes olyan helyiségekben használni, ahol pihenni, relaxálni szoktunk, ezért elsősorban a nappaliba és a hálószobába ajánlott. Kékkel nem, de sárgával nyugodtan használhatjuk, mert ez a két szín együtt még több nyugalmat teremt a szobába.


Lila
Harmonikus és nagyon energikus szín részben támogatja a fizikai és szellemi megerősödést, gyulladásgátló és memóriajavító hatása van. Fiziológiai hatása. hogy csökkenti a magas vérnyomást és segítheti az álmatlanság leküzdését is. Lelkünkre nyugtató hatással van.


A lakberendezés területét tekintve nyugtató hatása miatt halószobánkban nyugodtan alkalmazhatjuk. Nagyobb felületeken érdemes csak sárgával, kisebbeken részeken fehérrel és zölddel használni.


Sárga
A napfény színe, mely melegséget áraszt magából. Az immunrendszert stimulálja, élénkíti és kedvező hatással van a bőrproblémákra is. Támogatja az agyi és mentális funkciókat, hatékony az emésztési problémák leküzdésében. Pszichésen elősegíti a pozitív, optimista gondolkodást.


Otthonunkban használva vidámságot hoz, és az „otthon melegét” a legjobban visszaadó árnyalat. Mivel ez a szín a napfény színe, így optikailag pótolhatja a napsugarakat is. Lehet alkalmazni a falakon, és ideális kevesebb fényt kapó helyiségekben is.