Hozd formába a nappalidat is!


Egy-egy lakásban, különösen ha kis alapterületű otthonról van szó, az egyik legnehezebb feladat a megfelelő mennyiségű tárolóhely kialakítása. Lehet, hogy amikor beköltözünk, néhány ruhán meg egy-két edényen kívül alig van mit elpakolni, de az elraktározandó tárgyak száma az idő előrehaladtával hatványozottan nő: lakástextilek, könyvek, lemezek, dísztárgyak, a gyerekek játékai, konyhai eszközök, szerszámok mellett egy-egy sátor, némi sportszer, évente újabb fotóalbumok, és még ki tudja, mi minden gyarapítja a „gyűjteményt”. Az újabb és újabb tárolóhely megtalálása pedig időről időre fejtörést okoz. Tárolási problémáinkon a szervezett rend segít, és szerencsére napjainkban már nagyon sokféle bútortípus közül választhatunk, érdemes tehát néhány alapelvet szem előtt tartani.


A legegyszerűbb persze az, ha bútorokkal oldjuk meg a tárolási gondokat. Ezek közül az egyik legfontosabb a szekrény, amely ma már az antiktól a modernig mindenféle stílusban kapható. Bármilyen stílusú szekrénysort is válasszunk, rengeteg rakodásra alkalmas helyet nyerünk, a zsúfoltság hatásának elkerülésével. 


Ha a nappaliba keresünk szekrényt, és könyveket, dísztárgyakat, esetleg szórakoztató- elektronikai cikkeket is el szeretnénk helyezni benne, érdemes valamilyen elemes, igényünk szerint összeállítható bútor mellett dönteni, mert így épp annyi ruhásszekrény, könyvespolc, cd-tartó lesz benne, amennyi a mi tárgyainknak elegendő (felültervezni sosem árt). Ha lehet, nappaliba ne tegyünk végig zárt, vaskos szekrénysort, próbáljuk meg polcokkal, vitrinekkel kicsit mozgalmasabbá, szellősebbé tenni az összeállítást – akár úgy is, hogy a bútorokat nem egy sorban, az egyik fal mentén helyezzük el, hanem elszórva a helyiségben.


A legtöbb ilyen szekrénysorhoz forgalmaznak külön tévéállványt, kisasztalt, kisebb szekrényeket is, így az egész szoba egységes maradhat. És ami a legfontosabb: rend lesz körülöttünk, hiszen a nagyobb dolgoktól a kisebb dísztárgyakig, könyvekig mindennek lesz helye.