A természetesség jegyében: A bőr


A mai rohanó, felgyorsult és mű világunkban, felüdülésnek számít természetes dolgokkal, anyagokkal találkozni.
Otthonunk berendezésekor is egyre nagyobb figyelmet fordítunk arra, hogy a természetes anyagok, bútorok uralják a teret.


A természetes lakberendezési tárgyak közül kiemelkednek a valódi bőr bútorok, melyek illata, tapintása és tartóssága is sok-sok évtizede a gyártók felső kategóriás termékeinek alapját képezi. A bőr finom és lágy tapintású, természetesen kényelmes és meleg, amely a pórusok átszellőzésének köszönhető.
A bőr itt magát a természetet jelenti számunkra, és ezek darabok általában egy egész életre kiszolgálnak minket abban az esetben, ha tudjuk, hogy mire kell figyelni használatukkor és tisztításukkor.
Otthonunk egyik meghatározó darabja az ülőgarnitúra, mert nappalink az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltjük el. A családi életünk fontos színtere, mert itt fogadjuk vendégeinket és a nagyobb családi összejövetelek is itt zajlanak, ezért nem mindegy, hogy milyen típusú ülőalkalmatosságot választunk.


Kiválasztásnál ügyeljünk arra, hogy a vastagabb bőrből készült kanapék nem feltétlenül időtállóbbak. A tartósság első sorban a bőr minőségétől függ és nem attól, hogy milyen vastagságú az anyag. Ez inkább a kinézet szempontjából lehet érdekes, mert például egy 0,9 mm-nél vékonyabb bőrnek nem igazi az esése. A nagyon vastag anyagok robusztus hatást keltenek és a tapintásuk is más.

A kanapék, ülőgarnitúrák másik fontos szempontja a jól kezelhetőség, így ha nem egy érzékeny, kényes darabot szeretnénk érdemes pigmentált vagy fedett bőrt választani otthonunkba. A pigmentált bőrök esetén egy vékony réteget permeteznek az anyagra, így ez védelmet nyújt a folyadékok és a piszok ellen.

A valódi bőrök jellemzői:

  • A bútorbőrök a legtöbb esetben marhabőrből készülnek és ezen belül is főleg európai tenyészetekből.
  • A bőrök általában magukon viselik a természeti jegyeket.
  • A tengerentúli bőrökön több természeti jegyet fedezhetünk fel, mivel ott az állatokat szabadabban tartják.
  • A bőr hibái általában alig észrevehetőek és nem befolyásolják a bútorok tartósságát.www.rs.hu