Anyák napja


Anyák napját a legtöbb országban májusban tartják, Magyarországon május első vasárnapján ünnepeljük, ami az idei évben május 6-ra esik.


Anyák napja eredete és időpontja

Történet
Az anyák megünneplésének története az ókori Görögországba nyúlik vissza. Akkoriban tavaszi ünnepségeket tartottak Rheának az istenek anyjának, és vele együtt az édesanyák tiszteletére.

Angliában az 1600-as években, a kereszténység elterjedésével, az ünnep vallási színezetet is kapott. Akkoriban a húsvétot követő negyedik vasárnapon, az anyák vasárnapján tartották az édesanyák ünnepét. A családjuktól messze dolgozó szolgálók szabadnapot kaptak, hogy hazamehessenek, és a napot édesanyjukkal tölthessék.

Magyarországon 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta az első ünnepet, a májusi Mária-tisztelet hagyományaival összekapcsolva. 1928-ban már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé az Anyák napját.


Anyák napi ajándék ötletek:

Fűszernövények

A fűszernövényeket megvehetjük frissen is és így virág helyett is ajándékozhatjuk, vagy választhatjuk a szárított formáját is, amelyet egy kis anyagba töltve tudunk ajándékként adni. A friss illat és az üde zöld színek friss, üde, tavaszi levegőt hoznak édesanyánk otthonába.

Friss virágok

Így a tavasz beköszöntével könnyű friss, illatos virágot beszerezni. Ha nincsen saját kertünk, az sem baj, mert a városban ilyenkor bárhol könnyen hozzájuthatunk pár száz forintért egy csokor illatozó tulipánhoz, nárciszhoz. Ebben az időszakban virágzik az orgona is, melynek nem csak látványossága, hanem illata is elbűvölő.

Azok számára is van ötletünk, akik nem saját kezűleg készített ajándékkal szeretnének kedveskedni édesanyjuknak. Ezekben az időpontokban szuperebbnél szuperebb ajándékcsomagokat tudunk vásárolni. Egy kis ízelítő ezekből:
Weöres Sándor: Buba éneke


Ó, ha cinke volnék,

útra kelnék,
hömpölygő sugárban
énekelnék –
minden este
morzsára, buzára
visszaszállnék
anyám ablakára.

Ó, ha szellő volnék,
mindig fújnék,
minden bő kabátba
belebújnék –
nyári éjen,
fehér holdsütésben
elcsitulnék
jó anyám ölében.


Ó, ha csillag volnék

kerek égen,
csorogna a földre
sárga fényem –
jaj, de onnan
vissza sose járnék,
anyám nélkül
mindig sírdogálnék.