Hogyan alakítsam ki a tökéletes dolgozó kuckómat?


Otthon a dolgozószobában!


Manapság egyre többen viszik haza a munkát, sokan vannak akik otthonról dolgoznak, ennek következménye, hogy egyre több lakótérben kerül sor a dolgozószoba/dolgozósarok kialakítására.
Az otthonunkban történő munkavégzésnek számos előnye is lehet, például otthon mindenki a saját igényeinek és ízlésének megfelelően alakíthatja ki irodáját, dolgozó kuckóját.


 Íme néhány tipp dolgozó kuckó kialakításához:

1) Válasszuk ki az ideális helyiséget!
Nagyon fontos, hogy a zavaró külső zajoktól távol, a lakótér csendes, nyugodt részében kerüljön kialakításra a dolgozó részleg. Az apró, ám annál komfortosabb lakásokban gyakran nincs lehetőség külön helyiség kialakítására e célból, így itt jó megoldás lehet egy-egy térelválasztó, paraván vagy a térben elhelyezhető praktikus polcok használata.
De ha ez sem tűnik jó megoldásnak, mert esetleg az az érzésünk támadna, hogy még szűkebbé vált, az amúgy is kicsi tér, akkor szintén jó ötlet, ha faliszőnyeggel vagy eltérő színűre festett fal részekkel választja el a dolgozó sarkot. 2) Hangulat fokozás!
A színek erejét nem szabad lebecsülnünk, hiszen egy-egy jól kiválasztott szín, szín-kombináció energiát adhat, inspirálhat és esetleges unalmas óráinkat is elűzheti. Így a bútordarabok szín választása mellett a falak kifestéséhez/tapétázásához is javasoljuk az élettel teli színek választását pl. vidám kéket, zöldet vagy pirosat valamilyen semlegesebb színnel kombinálva. Azonban az élénksárga, az erős vörös valamint a lila színt érdemes elkerülni, mert ezek növelik a feszültség és ingerültség érzését.
Késő délutánonként, esténként pedig nyugtató hatású lehet, ha sólámpát vagy mécseseket helyezünk el dekorációs elemként.

3) A berendezés jó minőségű legyen!
Az egészség és a kényelem érdekében javasoljuk, hogy az íróasztalod és a széked megvásárlásánál mindenképpen figyelj oda, hogy jó minőségű darabokat válasz, hiszen hosszú órákat, esetleg napokat fogsz eltölteni itt. Fontos, hogy a szék jól megtámassza a gerincet, hogy a szék és asztal magassága is passzoljon egymáshoz, és persze a használója magasságához is, hogy igazán kényelmes legyen. Sokan például a térdelőszékekre esküsznek.


Ha szűkös a hely és nincs lehetőség nagy asztal elhelyezésére, akkor javasoljuk az összecsukható, lenyitható darabokat, amelyek rendkívül praktikusak.

4) Fények, világítás!
Fontos, hogy a természetes fényeket a lehető legjobban használjuk ki, így praktikus, ha a dolgozó asztalunkat a lehető legközelebb helyezzük az ablakunkhoz. Természetesen még ebben az esetben is elengedhetetlen egy jó asztali lámpa, amely az esti munkavégzések esetében igen hasznos.