Használjak fekete szint otthonom berendezése során?


A fekete szín titkai

A fekete szín a legmegosztóbb a világon. A fekete egy nagyon karakteres rejtélyes szín, amely esetében beszélnünk kell negatív és pozitív hatásokról is.
Szokás a félelemmel és az ismeretlennel összekötni, gyakran hordozza magában negativitással összekötött halál jelentését.

Azonban igen sok pozitív tartalommal is bír. A fekete erőt, tekintélyt sugároz, egy formális szín, de rendkívül elegáns.
Az intelligencia és az erő uniformisának is szokták nevezni.


A fekete a lakberendezés legrejtélyesebb színe, nagyon átgondoltan kell használni az otthonunk kialakítása során.
Az utóbbi években a fényes ezüstös, a csillogó fényes fekete felületek igen kedvelté váltak a lakberendezés területén.
A fekete ellentéteben áll a világos színekkel, a fehérrel, így nagyon erős kontrasztokat lehet elérni vele. Azonban nagyon vigyázni kell, hogy ne essünk túlzásokba a használatát illetően.
A feketét mindig érdemes valamilyen színnel kombinálni, az örök klasszikus a fekete-fehér összeállítás, amely nagyon elegáns, de más világos színekkel párosítva is igen elegáns hatást lehet elérni.


A feketének térszűkítő hatása van, így kis helységekben nem ajánlatos a használata.
Azonban a túl magas mennyezetek esetében jól alkalmazható, mivel a belmagasság optikai csökkentését el lehet érni vele.


A padlón való használata nem praktikus,mivel a sötét padló elnyeli a fényt, így sokkal erősebb megvilágítást kell használni az ilyen helyiségekben.
A falakon is óvatosan kell használni ugyanis fenyegető és drámai hatást lehet vele elérni, azonban más színek ellensúlyozására tökéletesen alkalmazható, például a pink/piros szín enyhítésére szokták ajánlani.


A feketére festett vagy fekete mintás tapéta elhelyezésével a falakon drámai hatást kelthetünk, azonban a modern, minimalista lakberendezés előszeretettel használja kisebb-nagyobb felületeken egyaránt.


A bútorok esetében a fekete legsötétebb árnyalatai hordozzák magukban az elegancia és luxus élményét, így a fekete bútorok nagyon széles választékban elérhetők már napjainkban.


A kárpitozott bútorok esetében a fekete-fehér szín kombinációjával, csíkos, virágos kialakításával szintén a luxus hatását lehet kelteni. Az ilyen színekből összeállított bútorokat világos színű szobákhoz szokták ajánlani.