Hogyan alakítsuk ki gyermekünk tanulósarkát?


Szeretek otthon tanulni...” avagy tippek szülőknek a tanulósarok kialakításához


Az iskolakezdés nagyon sok kisgyermekes családnak jelent nagy változást az életében, számtalan új feladat és kiadás adódik, amelyek igen nagy körültekintést és odafigyelést követelnek meg a szülőktől.
Az első és legfontosabb feladat a tanuló rész megtalálása és kialakítása, úgy, hogy az a gyermek ízlésének és kedvének is megfelelő legyen.

Igen fontos, hogy megfelelő íróasztalt és széket válasszunk a lurkók számára, továbbá a tanszerek tárolására, rendszerezésére is szükség lesz, így az ergonómiai szükségletek mellett, a praktikusságra , a polcok, fiókok mennyiségére is érdemes odafigyelni, ami az évek során szintén sokat segíthet, megkönnyítheti a tanulással töltött időt, továbbá a megfelelő fények kialakításáról sem szabad megfeledkezni.


Íme néhány hasznos ötlet a tanuló”sarok” kialakításához:

A jó íróasztal kiválasztásánál az alábbi tényezőket kell figyelembe venni:
 • Az íróasztalnak nem csak dekoratívnak kell lennie, hanem ergonómiai szempontoknak is meg kell felelnie.
 • Fontos, a praktikusság mellett, hogy az asztal kellően nagy legyen, hogy a könyvek kényelmesen elférjenek rajta.
 • Feltétlenül vigyük magunkkal azt, akinek a bútort vásároljuk; vagy mérjük le az ülőmagasságot/asztallap magasságot, hiszen nem mindegy az asztal magassága sem.
 • Az íróasztal vásárlása előtt szerezzük be a széket, és ellenőrizzük, hogy ennek a magasságát betudjuk-e állítani a megvásárolni kívánt asztalhoz.
A szék helyes beállítása:
-ülő helyzetben a talpak a talajon kell feküdjenek, a lábszárnak függőlegesnek kell lennie, a comboknak vízszintesen kell állniuk.
Amennyiben ezek a kritériumok teljesülnek, akkor a gyermek kényelmesen tud majd ülni és tanulni.


 • A legideálisabb, ha az asztallapja dönthető is. Így több funkciót tud ellátni és kényelmesen beállíthatja mindenki saját magának.
 • Biztonságra is oda kell figyelni (élek, lekerekített sarkok, ujj-becsípődés elkerülése, stb.)
 • Valamint az is fontos lehet, hogy a későbbiekben tudunk-e hozzá kiegészítő elemeket vásárolni (pl. fiókok, polcok)


 • Fontos, hogy az asztal színe és elrendezése a gyerekek számára is tetszetős legyen, hiszen akkor szívesebben fognak leülni az asztaluk mellé tanulni.
Egy jó szék kiválasztása során is sok tényezőre kell figyelni:


 • A szék háttámlája és magassága is állítható kell legyen, hiszen a gyerekek ebben a korban napról napra nőnek, és ennek megfelelően kell a széket is mindig beállítani, hogy megfeleljenek az egészségügyi szempontoknak.
 • Görgős vagy nem görgős kérdést, a gyerkőcökre bízhatjuk, mivel ennek különösebb jelentősége nincs, általában a gyermekek jobban szeretik a görgős változatokat, mert ezek játékosabban hatnak.
 • A szék színének kiválasztásakor szintén érdemes kikérni a gyerek véleményét, szintén a kedv csinálás és örömlelés céljából.