A kanapéválasztás 5 törvénye


A puha, hívogató kanapé a nappali egyik legfontosabb bútora. Ez a darab, amely szinte 24 órás szolgálatban áll. Fontos tehát, hogy kényelmes és strapabíró típust válasszunk. 

1. Először is, ki kell találni a kanapé méretét. Ne legyen túl nagy, ám több ember kényelmesen férjen el rajta. Továbbá ne legyen túl kicsi, de azért maradjon elég hely ahhoz, hogy kényelmesen tudjunk körülötte közlekedni.
2. A kanapé formája/alakja is nagyon fontos része a döntési folyamatnak. Ha a nappaliban töltött időt nagyrészt pihenésre és a tévénézésre használod, akkor érdemes egy egyenes kanapéban gondolkozni, amely szemben van a televízió képernyőjével. Viszont ha inkább vendégek társaságában beszélgetéssel vagy játékkal teli időtöltést tervezel itt, érdemes egy U, L, vagy félkör alakú kanapét betervezned, amit egy asztal köré teszel.
3. A nagy kérdés: szövet, velúr vagy bőr? Ha van háziállatod, érdemes a velúr kárpittól tartózkodni, mert a kutya/macska szőr minden egyes szálához ragaszkodni fog a kanapé huzata, ráadásul ez egy kényes anyag, könnyebben szakad, sérül. Azonban, ha csak kímélően használják, a velúr tökéletes választás lehet, tekintettel a puhaságára.

A bőr minden stílushoz jól illeszkedik, egyszeriben elegáns és trendi, örökdarab. Természetes anyag, mégis könnyen tisztán tartható, időtálló, évekig, évtizedekig tartó minőségi választás.

A szövetgarnitúra a kényelmesebb megoldás. Puhasága otthonosabb és komfortosabb érzést biztosít a bőr ridegségével szemben. Télen melegebb érzetet ad, nyáron nem tapad a bőrünkhöz.


GEO SAROKGARNITÚRA


4. S végül, amit meg kell fontolni, az a kanapé színe. Mindenképp fontos, hogy az ülőgarnitúra árnyalata is jól kiegészítse az enteriőrt, harmóniában legyen a helyiség többi alkotóelemével, hangulatával, ugyanakkor tükrözze a személyiségedet, egyéni stílusodat.
Ha azt szeretnéd, hogy bútorod beolvadjon a környezetbe, válassz inkább természetes kárpitozást, de ha a kanapét tennéd a szoba középpontjává, egy szemet gyönyörködtető, figyelemfelkeltő, hangsúlyos színt válassz. 
5.  A „kanapéágy szindróma”… Mindenki fél a kihúzható kanapéktól, hiszen a funkcionalitás a design rovására megy sokszor. A kanapéágyak kinyitva nem kényelmesek és csak rövidtávon alkalmasak alvásra. Ez TÉVHIT. Ugyanis összecsukva akár egy csodaszép nappali tökéletes eleme tud lenni, ugyanakkor kihúzva tökéletes kényelmet biztosít és teljes értékű ágynak felel meg, hiszen normális ágy matrac van benne elrejtve.
Mivel nem egy hetente cserélendő bútordarabról van szó, nem érdemes elkapkodni a választást. Inkább szánjunk rá több időt, de semmiképp se álljunk le, amíg meg nem találtuk a számunkra tökéletes kanapét!