Konyhastílus-kalauz


A konyha még ma is a magyar házak központi helyisége, éppen ezért helyes kialakítása és berendezése lakásunk otthonosságának alapvető kulcsa. Hogy milyen konyha típus mellett döntünk, azt elsősorban az ízlésünk, a divat, az életmódunk, és a rendelkezésünkre álló hely befolyásolja. Az alábbi cikkben adunk néhány tippet a helyes konyhabútor megválasztásához.

Minimalista
A 60-as évektől induló minimalista stílus napjainkban ismét az enteriőrök meghatározó eleme. Könnyed terek, szögletes formák, szimmetria és ritmus, letisztultság, visszafogottság, a rend, a harmónia tisztelete. A tervezés funkcionalista, a maximális praktikum és kényelem jegyében. Térigényes stílus, nagy alapterületű lakásokban mutat jól. A „minimal art” arra törekszik, hogy a „kevesebb több”, így a letisztult formák hangsúlyozásával éri el az ember által vágyott harmóniát.
Kattints a képre!
Ha a rusztikus, vidékies stílust szeretnénk behatárolni, akkor a dél-franciaországi, spanyol, valamint itáliai enteriőrökre kell gondolnunk. A karakteres motívumok, időtálló alapanyagok túlélték az idő múlását, így modern építészeti környezetben is jól érvényesülnek. Célszerű ebben az esetben az egész lakáson végigvonultatni a vidékies hangulatot.
A mediterrán emberek számára fontosak a közös étkezések, a nagy lakomák, a temperamentumos beszélgetések, ezáltal a konyha és az étkező mindig kiemelt szerephez jut. A country konyha alapélménye a vitalitás, amely játékosságot és meleg színkombinációkat jelent. Főszereplő a cseresznye-, a tölgy- és a diófa, a natúr viasszal kezelt fafelületek, valamint az antikolt festett MDF alapanyagok az elmaradhatatlan koptatott megjelenésükkel.
Ne feledkezzünk meg a kiegészítők fontos szerepéről sem, a régi piacokon beszerzett rézedényekről, mozsarakról, valamint az illatos fűszernövényekről.

Kattints a képre!
Kattints a képre!
 Kattints a képre!
Kattints a képre!

Kattints a képre


Klasszikus
A klasszikus enteriőrök mindig tükrözték az adott kor eszmeiségét a minták, a színek és a formák terén is. A stílus legfontosabb jellemzői a méltóság, a kimért nyugalom, a meghittség, a nemes arányok, az elegancia és az érték. Napjaink klasszikus konyhájában a főzőegység mindig központi helyet foglal el: a beépített csúcstechnológia ebben a nemes keretben funkcionál – jellemzően nem hivalkodó, nem öncélúan archaizáló, elegáns megjelenésében.
A vitrinszerű, sok üvegfelülettel rendelkező felsőszekrényekben rejtett világítás emeli – szó szerint – az értékes porcelánok fényét. Klasszikus bútorok tervezésénél nagy hangsúlyt kell fektetni a finoman cizellált, aprólékosan kidolgozott részletekre, intarziákra.
Kattints a képre!

Kattints a képre!