Mindannyian
tudjuk, hogy az étkező a lakás szíve – számtalan házibuli és
reggeli kávézgatás is bebizonyította már, hogy a nappalinál
jóval esszenciálisabb pontja ez a lakásnak.
Talán
az étkező az a helyiség, ahova a legkevesebb bútortípusra van
szükségünk. Egy étkezőasztal, egy hozzávaló szék, egy csillár
és esetleg egy tálaló. Ennyire egyszerű, mégis sokaknak
fejtörést okoz, milyen asztalt vegyen, hány székkel és
mindezeket hogyan rendezze el, hogy étkezője a mindennapokban is
használható legyen és nagy vendégsereg leültetésére is
alkalmas legyen. Íme, 5 jó tanács!
1.
Milyen legyen az étkező?
Az étkező kialakítását mindig a helyiség adottságaihoz mérten
kell kialakítani, így bátran vegyünk elő egy papírt és egy
ceruzát és skicceljük fel az étkezőt a méretekkel, hogy
megállapítsuk, mi fér el. Vannak bizonyos ergonómiai méretek,
amiktől nem célszerű eltérni, mert akkor étkezőnk szűkös lesz
vagy nem fogjuk tudni kényelmesen használni. A székek kényelmes
kihúzásához a faltól 90 cm távolságot hagyjunk minden irányba,
ha a székek mögött el is szeretnénk közlekedni, akkor 120 cm-re
van szükségünk. Komód elhelyezéséhez szintén 120 cm-re van
szükségünk, hogy azt könnyedén ki tudjuk nyitni tálaláshoz és
még mellette el lehessen közlekedni.
![]() |
Kattints a képre! |
Az asztal fölé mindig célszerű indirekt világítású csillárt
helyezni, ami azt jelenti, hogy a fény a fényforrásból nem
közvetlenül direkt világítja meg az asztalt, hanem a plafonról
visszaverődő fény világít. Ez azért praktikus, mert senkinek
nem világít közvetlen a szemébe, hanem egyenletes, tompa fényt
ad. Törekedjünk arra, hogy minél inkább meleg fényt válasszunk,
manapság már a LED fényforrások is elérhetőek meleg színben. A
csillár méretét az asztal nagyságához mérten meg tudjuk
állapítani. Egyszerű a képlet: ha kerek az asztal, akkor az
asztal átmérőjét, ha téglalap alakú, akkor a szélességét
mérjük meg, abból pedig vonjunk le 30 cm-t, tehát ha 90 cm széles
az asztal, abban az esetben az ideális csillárátmérő 60 cm. A
csillárt mindig az asztal közepére helyezzük és kb. 75-100 cm-re
legyen az alsó síkja az asztal lapjától, így lesz ideális a
világítás.
![]() |
Kattints a képre! |
3.
Hogyan állapítsam meg, hogy hányan férnek el az asztalnál?
Van egy egyszerű aranyszabály, amit ha szem előtt tartunk, akkor
biztosan mindenkinek elegendő hely lesz. Átlagban egy embernek 60
cm hely szükséges szélességében egy asztalnál, mélységében
pedig min. 30 cm.
Téglalap
alakú asztalnál a következőek az ideális méretek:
160x80-100
cm 4 személy + 2 asztalfő
180x80-100
cm 6 személy + 2 asztalfő
240x80-100
cm 8 személy + 2 asztalfő
300x80-100
cm 10 személy + 2 asztalfő
Kör
vagy ovális asztalnál az ideális méretek:
110
cm 4 személy
120
cm 5 személy
Stílusát tekintve természetesen válasszunk az otthonunkhoz illő
klasszikus vagy modern formavilágú, laminált, fa vagy üveg
asztalt. Általában a laminált anyagból készült asztalok a
legolcsóbbak, amelyek ár érték arányban nagyszerűek lehetnek,
hiszen viszonylag strapabíró felület. A fa egy igazán szép
időtálló anyag, mely magasabb értéket képez és kölcsönöz
étkezőnknek, a fa folyamatosan él, így fény hatására változik
a színe. Az üveg asztalnak megvan az az előnye, hogy rárakhatjuk
a forró edényt, de sajnos könnyedén karcolódik és sűrűn kell
takarítani, mert meglátszik rajta minden ujjlenyomat.
![]() |
Kattints a képre! |
5. Milyen legyen
az étkezőszék?
Ha
szeretünk étkezés után sokáig ejtőzni, akkor célszerű
kényelmes, párnázott huzattal ellátott karfás étkezőszéket
választani. Figyeljünk viszont arra, hogy a huzat anyaga, ha
szövet, vízlepergetős legyen. Lehet már kapni nagyon szuper
anyagokat, amelyről még a vörösbor is könnyen letisztítható
vagy az igazán jó a textilbőr vagy bőr anyag, amelyről minden
szennyeződés könnyen lepereg. Nagy vendégsereg esetére
praktikusak az összecsukható székek, amelyek elférnek bárhol,
kis helyen.
![]() |
Kattints a képre! |