Milyen egy praktikus konyha? Mi segítünk megtervezni!

Magyarország lakosságának közel fele túlsúlyos és az elhízottak aránya is magas. Sajnos nassoló nemzet vagyunk, a statisztikák is ezt mutatják, az ártatlannak tűnő ropogtatásból komoly betegségek származhatnak. Az egészséges ételeken felül fontos az is, hogy milyen konyhabútoron készítjük el az ételeket. Fontos olyan forgalmazót választani, mint például az RS Bútor, ahol 3D konyhatervező segítségével centire pontosan meg tudjuk tervezni a konyhánkat.


A bejegyzésünkben felsorolunk nektek néhány szempontot, amit érdemes figyelembe vennetek egy új konyha összeállítása során. A tervezésénél fontos a kényelem, ezért nélkülözhetetlen egy praktikus konyha kialakítása! Egy megváltozott élethelyzet, mint például a gyermekvárás hónapjai, vagy a kor előre haladta kifejezetten nehézkessé teheti a konyha használatát.

Érdemes már a tervezés pillanatában gondolni arra, hogy a konyhaszekrényeket olyan belső térosztó vasalatokkal lássuk el, amik praktikussá teszik a konyhánkat. Ha azonban erre nincs lehetőségünk, akkor gondoljunk arra, hogyan alakíthatjuk ki a leghasznosabban a tároló tereket. Amit kényelmetlen elővenni, azt ritkán fogjuk használni!


Gyakran előfordul, hogy nem hagyunk magunknak elegendő tároló helyet a konyhában. Ennek legtöbbször nem az az oka, hogy maga a konyha kicsi, egyszerűen nem gondoljuk át, mire is van valóban szükségünk. Meg kell terveznünk a beépíthető konyhagépek helyét, és gondolnunk kell arra is, hova fogjuk tenni a kenyérpirítót. Valami furcsa okból fordítva állunk a tervezéshez, nem azon töprengünk, hogy mi mindent kell elraknunk, hanem azon, hogy hogyan nézzen ki a konyhánk. Így lesznek aztán a kihasználhatatlan bútorok, a kétsorban pakolt mély alsószekrények, amiknek a hátsó részében lévő edényeket soha nem vesszük elő!

Fontos, hogy a munkateret a konyhában lehető legpraktikusabb módon alakítsuk ki. A lényeg, hogy miközben egyszerűen főzünk, mosogatunk, vagy tálalunk ne kelljen közben hosszú távokat megtennünk a konyhában. Ahhoz, hogy ezeket a tereket valóban egyszerűen és dinamikusan ki lehessen használni, a tervezésnél kell átgondolni azt, hogy mit is fogunk a konyhában csinálni! Ez alapján meg tudjuk szervezni úgy a teret, hogy minden kézre essen. Az igazán eredményes és praktikus konyha megvalósításához a munkatér megtervezése kifejezetten fontos lépés.