A kényelmes, minőségi ülőgarnitúra titka

A kanapé otthonunk egyik meghatározó bútora. A mérete, formája, a huzat anyaga, színe mind befolyásolják az enteriőr látványát. Nem elég az, hogy az ülőgarnitúra szép legyen, kényelmesnek és strapabírónak is kell lennie. Hosszú évekig ülünk, fekszünk rajta, gyakran egyszerre többen is.


A legjobb ha olyan helyen vásároljuk a kanapét, ahol van bemutatóterem. Megfoghatjuk, ráülhetünk, élőben láthatjuk a szövetek minőségét és színét is. Az RS Bútornál modern és klasszikus megjelenésű darabokat egyaránt találunk, valamint a méret- és a formaválaszték is rendkívül széles. Akár egy garzonról, akár egy többszintes családi házról van szó, a megfelelő ülőgarnitúrát itt megtaláljuk.


Kiválasztás előtt gondoljuk végig, hogy a helyiségbe milyen típus illene legjobban. Ez lehet sarokkanapé, U-alakú, ággyá alakítható, vagy többféle elemből variálható darab. Ha nincs konkrét elképzelésünk, gyakran az üzlet, vagy webshop kínálatát látva támadhat egy-egy jó ötletünk. Találunk olyan kanapékat is, melyek nyitott állapotban franciaágyként is használhatóak. Így rögtön egy másik bútordarabot is kiválthatunk, ez pedig a kis lakásban élőknek nagyon jó hír.


Fontos azonban végiggondolni néhány alapvető dolgot. Az egyik legfontosabb szempont választásnál az, hogy a kiszemelt garnitúra mennyi ideig lesz használva. Kutatások szerint egy átlag ember 8-10 évente lecseréli ezen bútorát. Amennyiben ez igaz, érdemes olyan dizájn és színvilág mellett dönteni, ami hosszú időn át képes lesz kielégíteni az igényeid. Családoknak, ahol kisgyerek van, érdemes lemosható, könnyen tisztítható huzatú kanapét választani.


Ezek mellett fontos figyelembe venni a lakás méretbeli adottságait is. Nem mindegy, hogy mekkora teret kell bebútorozni, valamint hogy az ott megforduló személyeknek milyen az életvitelük. Egy ülőgarnitúra a nappali elengedhetetlen tartozéka, ezért színvilága és stílusa is meghatározó szempont. A nappali helyiségek közösségi terek, ahol összegyűlik a család, a barátok.


A garnitúra kiválasztásánál a kényelmet is figyelembe kell venni. Az RS Bútor áruházaiban szerencsére ki vannak állítva mintadarabok, így azokat kipróbálhatjuk és eldönthetjük, hogy megfelel-e. Az üléskomfort lehet puha és kemény is, melyet bútor terveztetésnél a saját igényeinkre szabhatunk. Összeállításban két típus létezik: önálló és összeilleszthető, egymás mellé sorolható, mely ülő, valamint félig-fekvő részekből áll.


Kinézet és kényelmi funkciók mellett azt is el kell dönteni, hogy mire is szeretnénk használni a garnitúrát. Azoknak, akik gyakran nézik a tévét fontos, hogy szemmagasságba kerüljön a készülék amikor a kanapén ülnek, de érdemes olyan garnitúrát választani, amelynek mélyebb az ülőfelülete, így akár félig fekvő pozícióban is kényelmesen lehet élvezni a műsorokat. Hasznos szerepet töltenek be a kiegészítő puffok és lábtartók is, amelyek még magasabb szintre emelik a kényelmet. Ha az ismerősök, barátok gyakran jönnek át, tanácsos kiegészítő párnákat is vásárolni, melyeket akár a földre is letehetünk. Olyan lakásokban, ahol nincsen vendégszoba erősen ajánlott egy kihúzható kanapé vásárlása, hiszen ezek helytakarékosak és egy-egy éjszakára még kényelmesek is.


Végül, de nem utolsósorban el kell dönteni, hogy milyen borítású garnitúrát szeretnénk vásárolni. A szövettel bevont kanapék nagyon szépek, és mostanában egyre több kanapégyártó használ lemosható anyagot, így néhány egyszerű mozdulattal letisztíthatjuk. Választhatunk akár bőrből készült bútort is, ami egyfelől teljesen természetes anyag az összes vele járó jó tulajdonságával, s melynek köszönhetően szinte elnyűhetetlen, hiszen a bőrbútor az egyetlen, ami soha nem öregszik, csupán évről-évre patinásabbá válik.