Te tudod mi az a korpusz?

A bútorok egyik fő szerkezeti eleme a korpusz (szekrénytest, szekrény), aminek a kialakítása elsősorban funkcionális. Egy bútor stílusát főleg a front elemek határozzák meg. Nálunk az RS Bútorban számos gazdag elemválasztékú szekrénysor között válogathatsz, legyen az modern, vagy klasszikus stílusú.


A korpusz elemei többnyire az oldallapok, fenék és tető, belső elválasztók, polcok, hátlapok, fiókok. Manapság az egyik leggyakoribb alapanyaga a laminált bútorlap, azaz a faforgácslap. Színe lehet fehér, vagy a fronttal színazonos, amely sokkal esztétikusabb megoldás lehet, mint a fehér szekrénytest és a színes front kombinációja. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a korpusznak és frontnak színazonosnak kellene lennie. A jól megválasztott színekkel egy bútor stílusa hangsúlyosabbá válhat, jobban elérheti esztétikai célját. A korpusz színének akkor van igazán jelentősége, ha vannak nyitott polcok, üveges / üvegbetétes ajtók, illetve a szekrény oldalai látszanak. Manapság egyre divatosabb megoldás, hogy a korpusz elemeket LED-világítással dekorálják, ezzel is modern dizájnt kölcsönözve a bútornak.


A korpusz hátlapja többnyire 3 mm vastag HDF lap, azaz finom szemcsézetű szerkezeti elem. A farostelemez színe lehet világosbarna, azaz natúr színű, vagy egyik oldala a bútorlapok színválasztékával azonos, amely lehetővé teszi, hogy a korpusz és a hátfal azonos mintázatú és színű legyen. A korpusz tulajdonképpen a bútor testét jelenti, a szekrény oldalát, belső polcait és hátfalát. Mivel ezek rejtve vannak, az esetek 99%-ában 18 mm vastagságú laminált lapból készülnek.