Szeretnéd tudni milyen színű bútorokat válassz otthonodba?

Amikor új bútorokat vásárolunk otthonunkba, általában két szempontot veszünk figyelembe. Az első az, hogy legyenek praktikusak, a második pedig, hogy legyenek szépek. A szép azonban elég tág és relatív fogalom, mivel az emberek ízlése eltérő, mindenkinek más tetszik. Először végig kell gondolnunk milyen berendezéseket is szeretnénk, mire használnánk és milyen színű legyen. Kérheted szakértők tanácsát is, nálunk az RS Bútorban is szívesen segítenek neked kollégáink, ha nincsenek elképzeléseid, vagy csak körbe szeretnél nézni ihletet meríteni. Az esztétikum egy nagyon fontos szempont bútorválasztásnál, amelynek lényeges eleme a szín, amiből ma már elég sokfélét megtalálunk a bútoráruházakban. A bőség zavarában igencsak nehéz a választás.


Vajon milyen szempontok alapján dönthetünk?

Vedd figyelembe az épület és a szoba adottságait, valamint a falak színét! Mostanában egyre nagyobb divat, hogy egy szoba különböző falainak más a színe, ezért a bútorok is lehetnek eltérő színűek egy helyiségben. Ha a falad fehér, ahhoz gyakorlatilag minden passzol. Ha viszont színes, máris van egy támpontod. Világosabb színű szobához illenek a sötétebb bútorok, és fordítva. A fehérnek is rengeteg tónusa van, ami a szobának mindig friss, üde, szellős és a tisztaság érzetét kelti.
Fontos mérlegelni mi a helyiség funkciója és mennyi időt töltünk ott. Egy nappaliban érdemes vidámabb, világosabb színeket alkalmazni. Egy hálóban azonban, ahol pihennénk, már sokkal jobban járhatunk nyugtató hatású, sötétebb árnyalatokkal.

Milyen a padló és a függöny? Ha igazán harmonikus összhatást szeretnél az otthonodban, nem csak a fal színe lehet meghatározó. A padló is hangsúlyos lehet az összképben, legyen akár parketta, padlószőnyeg, laminált padló, vagy járólap – érdemes olyan árnyalatot választani, ami ehhez illik. A függönnyel hasonló a helyzet, bár ez utólag is könnyen igazítható a kiválasztott bútorhoz.
Szereted az egymással harmonizáló, kontrasztos színeket? A konyhában a világos bútorodhoz választhatsz szintén világos munkalapot, vagy a direkt kontrasztját is! Mindkét megoldás nagyon esztétikus, a kérdés csak az, neked melyik tetszik jobban?

Fontos az is milyen megvilágítást kap a szoba. Hol vannak napszak szerint a világos-árnyékos helyek.Milyen mintákat szeretnénk a színek mellett alkalmazni? Sok inspirációt meríthetünk a természetből a növények gazdag erezetét utánozva. Előnyben részesíthetjük a nonfiguratív motívumokat is, így nagyon modern hatást kelthetünk.