Alapvető feltételek, kényelmes bútorok otthoni tanuláshoz

Az újfent bevezetett digitális oktatás minden eddigi gyakorlatot alapjaiban átalakított. A helyzet jelentős kihívást jelentett már az elmúlt évben is az érintett korosztályok és társadalmi csoportok – pedagógusok, tanulók és szülők – számára.

A technikai eszközök, a digitális oktatási csatornák, a tanulási szükségletek mellett fontos volt a gyors és hatékony alkalmazkodás.

Az iskola által támasztott igényeknek való megfelelést erőteljesen befolyásolják a külső körülmények, a családok technikai felszerelései, a helyi internethálózat. A digitális munkarendben tanulók az otthoni környezetből vesznek részt az oktatásban, tehát ehhez rendelkezniük kell minimális feltételekkel; legyél akár középiskolás, egyetemista vagy anyuka, aki otthonról koordinálja gyermeke iskolai felkészülését.

Távoli oktatás esetén biztosíts neki olyan eszközöket (pl. PC/laptop, fül- vagy fejhallgató, stabil internetkapcsolat) amelyekkel becsatlakozhat az online tanórákba. Legyen meg az otthoni tanulás helyszíne, ahol nyugodtan tanulhat a gyerek.

Mindehhez az otthoni tanulás feltételeként ki kell alakítani a gyerekszobában egy munkaterületet - (ahol eddig nem volt), megfelelő nagyságú asztallal, számítógépasztallal a tanulási kellékek elhelyezésével, amely mind-mind meghatározó tényezője a sikeres tanulásnak.

Bútorok otthoni tanuláshoz

Elsősorban azt döntsd el, hogy számítógépasztalra vagy íróasztalra van szükséged neked vagy gyermekednek. Előbbi úgy van tervezve, hogy magát a számítógépet, a perifériákat és kábeleket könnyedén el lehessen rajtuk helyezni.

Tehát, ha igényed van billentyűzettartóra, számítógép-tároló rekeszre vagy monitortartóra, akkor számítógépasztal a megfelelő választás, de ha mindez elengedhető, akkor maradhattok az egyszerű íróasztalnál.

Íróasztalok többféle tárolási lehetőséggel

Mindenképpen érdemes olyan asztalt választani, amely rendelkezik kisebb polcokkal, fiókokkal, hogy a tárolást könnyedén meg tudd oldani, kiegészítésként egy asztali tárolót netán kisebb szekrényt, falipolcokat helyezhettek az asztal fölé. A legkomplexebb megoldást nyújtja egy olyan tanulószoba fal, amely mindezeket a rekeszeket, tárolókat is magában foglalja, hogy minden amikor szükséges a gyermek keze ügyében lehessen.

A tanulás idejére csak a tanulással kapcsolatos holmik (laptop, jegyzetfüzetek, könyvek, ceruzák stb.) legyenek itt, vagy rendben elpakolva, erre alkalmas ez a szobafal.

Próbáld az asztalt a lehető legvilágosabb területen elhelyezni, például egy ablak közelében, ha ezt nem tudod megoldani, akkor egy asztali lámpára is szükségetek lehet. Fontos a megfelelő világítás is, hiszen a szűrt fények sem a te szemedre, a gyermeked szemére, sem a tanulásra, és a teljesítményre nincsenek jó hatással.

Világos terek tanuláshoz, munkához

De ahol több gyerek is osztozik az eszközökön vagy nincs lehetőség 2 íróasztal elhelyezésére, akár befoghatsz egy erre alkalmas étkezőasztalt, konyhapultot, de akár a lakásban egy olyan szegletet, ahol megfelelő körülményeket tudsz biztosítani gyermekednek.


Ebben a digitális oktatási rendszerben a diákok kamerát is használnak a tanulás során, így a kamera által látható háttér lehetőleg minél semlegesebb legyen és ne tartalmazzon személyes képeket, zavaróan ható posztereket. Tehát ha lehetőséged van, akkor próbáld meg a fal elé helyezni az tanulósarkot. Erre érdemes odafigyelned a későbbiekben is, hogy az élő, online óra alatt a tanulón kívül – lehetőség szerint – senki ne sétálhasson be a képbe, amely megzavarhatja az óra menetét vagy viccessé teheti azt :).

A másik legfontosabb bútordarab otthoni tanuláshoz/munkavégzéshez egy ergonomikus kialakítású szék, gyerekszék. Egy ideális forgószék illik az íróasztalhoz és a tanulószoba többi berendezéséhez, valamint illeszkedik a használója testi sajátosságaihoz is. Egy színes, műanyag forgószék számos élénk színben beszerezhető mindamellett, hogy kényelmes, vonzó is lehet gyermeked tanulási kedvére is:).

Forgószékek

Mivel tökéletesen igazodik a test fiziológiai és életkori sajátosságaihoz, ezek a gyermek forgószékek növelik a kreativitást és maximalizálják a hatékonyságot, tanulás és ülés közben pedig megfelelően támasztják a gerincoszlopot, így a gyermek egészségét is támogatják.

A fentebb felsorolt technikai feltételek, eszközrendszer, bútorok, világítás mindazon tényezők, melyek biztosítják az egészséges és biztonságos munkavégzés, távtanulás feltételeit számodra és gyermeked számára.

Íróasztal hálószobába

Stílusosan berendezve

Dolgozósarok

Nagyobb csemetéknek szóló cikkünk a home office témáját már korábban körbejárta okos ötletekkel, praktikus tanácsokkal, melyeket itt találsz:

Mi szükséges a home office berendezéséhez?
http://blog.rs.hu/2020/05/kenyelmes-butorok-otthoni-munkavegzeshez.html